Hinni és gondolkodni, egymást erősítő fogalmak
2015. május 03. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Hinni és gondolkodni, egymást erősítő fogalmak

Feltettem a facebook-ra pár hívő testvéremnek a megjelent könyvemről szóló hírt, amit pánikba esve, némelyek töröltek az oldalukról. Angol nyelvű oldal volt a reklámfelület, amire ha rákattintottak volna, és ott lejjebb gördítették volna az oldalt, láthatták volna, hogy KÖNYVEKET hirdetnek, többek közt az enyémet is. De idáig nem jutottak el, hanem SOS felkiáltással körbeüzenték egymásnak, hogy valaki valamiket felrak nekik az oldalukra, amihez semmi közük. Húsz felkiáltójellel a végén, nagybetűkkel. Hisztérikusan. S mikor megírtam neki, hogy félreértette, akkor sem reagált rá. Elfutott. Magára húzta a paplant. Elrejtőzött, nehogy megfertőzze valami… Nagyon sok hívő testvérem él úgy, mint aki állandóan attól tart, valamilyen démon, téveszme ráugrik, megtámadja és ez ellen úgy védekezik, hogy elvonul. Visszavonul. Nem vesz részt. Nem ismeri meg. Nem akarja tudni. És így válik egyre becsaphatóbbá. Hogy akármit prédikál nekik az elöljáró testvére, elhiszi neki. Anélkül, hogy megvizsgálná, mi az, amit hall. És így van ez az igehirdetéssel is, sajnos.

Mert vannak ugyan a hitnek lépcsői, amiken egyre közelebb juthatunk az Isten megismerésében Hozzá, de ezek a lépcsők nem azt jelentik, hogy csonttal együtt mindent be kell venni, ami elhangzik a szószékről, csak azért, mert onnan hangzik el. És azt sem, hogy ki kell zárni az értelmünket az Istentisztelet idején.

Hiszem, hogy vannak csodák, hogy Isten ma is gyógyít, hogy vannak megszállott emberek, hogy egyre többen foglalkoznak istentelen, utálatos dolgokkal, de azt is tudom, hogy az ÉRTELMESEK FÉNYLENEK ÉS SOKAKAT AZ IGAZSÁGRA VISZNEK.(Dániel 12:3) Világítani, csillogni, utat mutatni nem lehet sötét fejjel, agyatlanul. Valahogy úgy vagy megszerkesztve drága testvérem, hogy az eszedet azért adta az Isten, hogy tanuld meg a dolgokat, vizsgáld meg, értelmezd, fogd fel, vedd észre a különbségeket, árnyalatokat. Mikor Dániel próféta arról beszélt, hogy az utolsó időkben megsokasodik, megnagyobbodik a tudás, a mostani időkről szólt, és láthatod, hogy így van. De ha valaki önmagát zárja ki a tanulás folyamatából, saját magát építi le, és önmagának tesz keresztbe.

A világ fiai eszesebbek sok tekintetben a hívőknél.(Lukács 16:8) És ez nem dicséri a hívőket. Ha az ember nem használja a józan eszét, az elsorvad. Gügye lesz, bárgyú, mindenféle hitnek kiszolgáltatott, mert nem képes felülvizsgálni semmit. Nem fejlődött ki benne a tanulás, megértés képessége. Visszafojtotta, és elsorvadt. Mindennek utána kell járni, ha úgy vannak-e azok. Ahogyan a béreabeliek is tették.

Néha elég csak megvizsgálni a dolgokat. Mert  némely esetben csak arról van szó, hogy nem tanult, elbliccelt, rosszul csinált, vagy elmulasztott valamit, vagy bedőlt valaminek, aminek nem kellett volna, esetleg járatlan, talán BUTA volt. Elmegy az európai civilizált, egyetemet végzett ember az afrikai bennszülöttekhez, ahol kiűzi a démonokat, meggyógyítja a betegeket a Jézus nevében, és OTT működik, mert OTT nincs más lehetőség. De ahol civilizált életet élhetünk, ahol van közbiztonság, köztisztaság, ahol vannak orvosok, gyógyszerek, van tudás, vannak humánus életszabályok, amik mentén élhető életet lehet élni, ott másként működik Isten Lelke. Nem tagadom, engem is elragadott ez a lehetőség, de meg is fertőzte a gondolkodásom, mert uniformizálta az emberiséget, és a Szent Szellem munkáját is, holott, HOLOTT az Ige azt mondja, hogy sokféleképpen működik, és úgy adja az ajándékait kinek-kinek, ahogy Ő akarja, és kinek-kinek szükségei szerint. Személyre szólóan. És ez nem azt jelenti, hogy Isten különbséget tesz az emberek közt, mert, ami a bűnt illeti, a kegyelmet illeti, nem tesz különbséget, de abban igenis van eltérés, hogy kinek-kinek hogyan lehet élni, kell élnie, ahhoz, hogy jó dolga legyen itt a földön. Ha megnézed, hány démontól szabadult testvérnek változott meg ettől a szabadulástól az élete, és ez milyen gyümölcsöket termett az életében, akkor el kell ismerned, hogy nem ez viszi előbbre az evangélium terjedését a földön. Hanem a megváltozott életek. A bűnt bűnnek nevező, az Istent Istennek tartó, a Szavait iránymutatónak tartó, a parancsait megtartó emberek tudják hirdetni erővel és hatalommal, Isten Szent Lelkének erejével a Jó Hírt. A tanulás, a tudás minden Jézust követő emberre egyformán kötelező. Különben nem lehet tanítvány. És aki tanulni akar, annak használnia kell az eszét, aminek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy képes megvizsgálni, értelmezni, kutatni és megérteni, felfogni a dolgokat.

Örülök, hogy arra biztattam a testvéreim gyermekeit, hogy tanuljanak, mert csak így juthatnak előbbre, jobb életre. Nem kárhozik el attól senki, hogy megtanul élni, járni ebben a világban. És attól sem, ha rá bír jönni, fel tudja fogni, hogy valami mást akarnak neki beadni a szószékről újabban, mint régen. Ha megszólal a vészcsengő a fejében. Ha megálljt parancsol a szív. Az ész, a lélek. Vagy mindhárom. És ELGONDOLKOZIK. Ettől nem válik hitetlenné, hanem olyan lesz, mint azok, akiket NEMES jelzővel illet az Ige. És csillognak, és utat mutatnak másoknak is.

„Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam” (2 Tim 4:7)

„… az én elmém ültete engem az én nemes népemnek díszhintajába”      (Énekek 6:9)

„… a nemes nemes dolgokat tervel és a nemes dolgokban meg is marad” (Ézsaiás 32:8)

Lehet használni a számítógépet, kell ismerni annak működését, a programokat, a különböző internetes megoldásokat.

Jó ismerni idegen nyelveket, az angolt elsősorban, hogy értsd is a világhálón terjedő és elérhető munkalehetőségeket.

Nyitottan kell hozzáállni a világhoz, ahhoz, hogy megismerd és különbséget tudj tenni a jó és rossz, az igaz és hamis dolgok között.

Dániel 12:3 és Lukács 10:21, 1 Kor. 1:19

Ez a három ige, amennyiben felbírjuk fogni, NEM ZÁRJA KI EGYMÁST.

Nem oltja ki az 1 Kor 1:19 a Dániel 12:3-at.

A „szívvel hiszek” igazsága, a gyermeki hit bizalma nem jelenti az értelem kizárását. Az ész eredendő feladata a dolgok megvizsgálása, a teremtett világ csodáinak felfogása, Isten munkájának dicsérete, Isten dicsérete. Emberi módon. Nem lennénk emberek, hanem zombik, ha nem foglalkoztatnánk az értelmünket.

Az „értelmesek értelmét elvetem”, azt jelenti: értelemmel megismerni Istent nem lehetséges, de azt nem, hogy a földi élethez nem szükséges használni azt. Az 1 Péter 1:13 az elménk felövezéséről beszél, hogy józanok lehessünk. Józanul kell bölcselkednünk a Róma 12:3 szerint is. Az 1 Péter 5:8 is arra figyelmeztet, hogy azért van szükségünk józanságra, hogy őrizkedni tudjunk a gonosztól. Az értelem és a józanság testvérek.

Nem ítélek el senkit. Én magam is áldozata voltam saját istenfélelemnek és istenhitnek nevezett butaságomnak, amikor a józan és értelmes megvizsgálás helyett a prédikációkat úgy fogadtam, mint isteni kinyilatkoztatásokat, amit nem lehet kétségbe vonni. Pedig ez határozott felhívás, parancs az Úr részéről: „mindent megpróbáljatok, ami jó, azt megtartsátok.” (1 Thess. 5:21) „Mindenikünknek van zsoltára, tanítása, nyelve, kijelentése, magyarázata” (1 Kor 14:26). És a próféciákat is meg kell tudni ítélni. (Ugyanitt a 29.-ik vers.) Mindehhez szükségünk van az eszünkre. És nem mentség az, hogy nekem nincs, vagy nincs annyi. Szorgalma nincs, vagy lusta, vagy felelőtlen, stb. és ekkor már nem az ördögöt kell kiűzni belőle, hanem meg kell inteni, jobb belátásra kell téríteni, esetleg ráébreszteni arra, hogy bűn a tékozlás. Ha eltékozoljuk azokat az isteni ajándékokat, képességeket, amit az életben való boldogulásunkhoz kaptunk attól az Istentől, aki még akkor is őrködött felettünk, amikor nem is törődtünk Vele, akkor ennek következményeit is el kell viselnünk.

„ vannak némelyek közületek…” reményt ad. Hogy vannak, akik nem olyanok.

Nagy a felelőssége a tanítóknak.

Ez még eszembe jutott, ide teszem a végére, azoknak, akik mellékesnek tartják még a helyesen írás fontosságát is.

„A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindnyájan beleegyeztek én nem ellenzem.” (János esztergomi érsek híres kétértelmű mondata Gertrudis megölése kapcsán)

Csak épp a vessző hiányzik, és máris mennyire félreérthető az üzenet!

Végül: ha az ember az eszét is használja, attól még lehet igazán hívő!

U.i.

Elnézés kérek azoktól, akiket zavar a kiemelés technikája. Talán érthető, a célközönséget figyelembe véve.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr277425852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása