Hitbeli dolgok
2016. július 31. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Hitbeli dolgok

Azok a legmagabiztosabbak, akik sosem maguk járnak utána a dolgoknak, hanem másokra hivatkozva hagyatkoznak rájuk. Így aztán, ha mégsem úgy van, ahogyan addig hitték, hát van kit okolni érte, mindig a másikat, azt, akinek adtak a szavára. De az eszükbe nem jut, hogy nekik lett volna kötelességük utánajárni, ha úgy vannak-e a dolgok, ahogy állították nekik, azok, akiket vakon követtek. Igen. Vannak, akik jobb szeretnek vakok maradni, mert a látás erőfeszítést, netán szembesülést is jelenthet. Ők pedig kényelmesek. Aztán, mikor bekövetkezik a krakkkkchh, mert bekövetkezik, akkor sápítozva rohangálnak körbe karikába és kérnek segítséget azoktól, akikkel szemben olyan magabiztosak voltak. Így van ez, igaz, testvérem? És ha erre azt mondod, persze, tudd, hogy te vagy az első, akire érvényes.

Ha a katolikus anyaszentegyháznak nem lett volna szüksége reformációra, nem született volna meg a református egyház. És így tovább. A megtérés szükségességét modern korunkban csak egy idő óta hirdetik – és most nem az egyetemes egyházra gondolok, hanem kifejezetten a katolikusra. Az utcai evangélizációra is nemrég szánták rá magukat. Addig mindenki, akit csecsemőként meghintettek vízzel, bele is keresztelkedett az egyházba, nem tartották szükségesnek az örömhírt megosztani a világiakkal. Errefelé, Európában nem olyan régen kezdett megszaporodni a megtérésre hívó emberek száma az utcákon, és nem a katolikusok kezdték… Van mit még megreformálni, de nem csak ott. Az ember utána kell járjon a dolgoknak, ha úgy vannak-e azok, akárcsak a „béreabeliek”… Nézz utána, hol szerepel ez a Bibliádban, ha van neked olyan,  ha pedig nincs, szerezz be egyet és kezdd el forgatni. Vagy – neten – kattints a biblia.hu oldalra, ha segítségre van szükséged (mert van!) Ne légy analfabéta, mikor a hited miatt támadnak rád. Legalább tudd, mi a dörgés, tudj védekezni, esetleg vitába szállni, vagy megvédeni a hitedet. Ne konyuljon le hamar az a kard a szádban, a bibliakritikusok, vagy netán a rosszul informáltak előtt. Ha már te nem hirdeted, legalább érvényes érvekkel védd meg a hitedet, s ha így sem hat a veled szembeszegülőre, legalább tudd, miért vágja le a fejed… Mert ha mindig csak arra hivatkozol, hogy így mondták a templomban, és az én papom jól prédikál, de semmit sem tudsz visszaidézni abból, amit mondott, hát nagy bajban vagy. Mert a papok, a prédikátorok, az emberek elmennek, elköltöznek, meghalnak, stb. neked meg akkor ki marad? És ha Isten Igéjéből egyet sem bírtál magadhoz emelni, ragadni az időd alatt, és amire emlékszel, halványan, abban sem mersz teljes szívvel bízni, akkor mire az a fene nagy magabiztosság? Amivel a környezeted is ugyanolyan tévösvényekre viszed, amilyeneken te jársz.

Egyetlen dolgot nem kezdhetsz ki. Ez Isten Igéje. Magyarázhatod így is, úgy is, csűrheted, csavarhatod, de nem enged. Neked kell hozzá igazodnod. Neked kell megértened, kutatnod, felfognod. Hogy amit itt és ekkor, vagy ott és akkor állít, az kire, mire, mikorra és hogyan érvényes. Ha mindig arra vársz, hogy majd a papbácsi a szószékről elmondja vasárnap, akkor hétfőn nem lesz, akihez fordulj. Mert ha te nem veszed magadhoz, mint az ételt, italt, ami megtölti a bensőd, akkor kiszáradsz, és nem lesz senki, aki azt az ételt, azt az italt oda tudná neked adni, ami életben tartana, vagy megtarthatna a szükség idején. Ezért hát kezdj el még ma olvasni, kutakodni a Bibliában és igazítsd hozzá az életed, és akkor majd megérted, és nem leszel vakok közt vak vezető. Hanem a vakoknak meg tudod mutatni, hová, kihez forduljanak „hétköznapokon”. Ferenc pápa is épp olyan nyomorult, megváltásra szorult ember, mint mi. Épp olyan esendő, és tévedéses. És épp úgy tévútra vezethet, mint bárki más. A múlt, a hagyományok semmire sem garancia. A szokások sem tartanak meg. Egyedül az Igazság, amit nem lehet kisajátítani. Ő viszont akkor is megtart, ha neked esik a fél világ.

De ne elégedj meg ezzel az utolsó mondattal, mert ismerlek, és látom a hajlandóságot erre a könnyelműségre benned. Áss a dolgok mélyére. Te. Ha meg akarsz úgy gyökerezni, hogy ne rendíthessen meg semmilyen ide-oda sodró szélroham. Hogy tudj megállni. Amikor jönnek a kétségek, a mindent megkérdőjelező gondolatok – legyen amire hivatkozz, és legyen a talpad alatt az a kőszikla, amiről semmilyen vihar nem sodorja le a házad. A házad pedig te magad vagy. 

Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni – mondja Isten. Én hiszek neki. Hinni pedig úgy lehet – most elárulom neked! – hogy elkezded olvasni-hallgatni a beszédét, az Igét. Aztán az a Szó létrehozza benned a bizalmat abban a Szóban. Fordítva nem működik.

Mindezt azért írtam, mert olvastam, hogy vannak a katolikus egyházon belül körök, akik lemondásra szólították Ferenc pápát, felsorolva az okokat, amik miatt ezt meg kellene tennie. És erre a hírre egy testvérem úgy reagált, hogy ő kiáll a pápa mellett. Ez a testvérem katolikussá lett reformátusból, amit nem gyakorolt semmilyen szinten. A Bibliát nem ismeri, nem forgatja, igazából nem vonzódik hozzá, gyakorlatilag csak vallást cserélt, hite még nincs. És ilyenekkel tele vannak az egyházak. Őértük fogtam tollat.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr388926894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása