Pünkösdi gondolatok
2017. május 31. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Pünkösdi gondolatok

img_2102.JPG  

Az igaznak minden a javára van – mondja az írás, és boldoggá tesz vele egy embert egy életre. Segít abban, hogy akár ilyen, akár olyan sorsod van, ne ess kétségbe végzetesen, de ne is szállj el, ha úgy adódik.

Mindig minden Isten Szavát igazolja. Amikor azt mondja, hogy egy ember szava nem elég, kettő kell legalább, de jó, ha három. Mennyire sokat jelent, amikor illetékes áll ki melletted a szavával. Megerősít. Azt is, hogy nem jó a sok beszéd, mert annak sok az alja. Még a közmondás is Istent igazolja. Ez köszön vissza, amikor a zsémbes, zsörtölődős beszéd idegesít. Vagy amikor az asszonyok túl sokat jártatják a szájukat.(Vagy ha túlbeszéli a költő a versét) Disszonáns. Van kivétel, persze, ami ugyancsak Isten beszédét erősíti, de ritka, mint a fehér holló. Volt egy nő, akinek meg kellett birkóznia a prófétai küldetéssel, mert a férfiak elgyávultak. Debóra volt a neve. Nem is merült feledésbe. Ő a kivételeket erősíti. A szabály nem ez.

Az Úr már eltörölte a különbséget férfi és nő között, ami a hivatást illeti. Ha nincs férfi, a nőnek kell kezébe venni a dolgokat. Ha nincs nő, a férfinak sem kell elanyátlanodni. Egybeszerkesztette, ami meghasadt, szétesett, kettévált. De csak önmagában. Kívüle minden maradt a régiben.

Nem elég vízszintesen élni. Vertikálisan is kell. A horizontális szemlélet mindig beleütközik valamibe. A függőleges két végpontja pedig nem változik. Még akkor sem, ha a föld gömbölyű és ez a két vonal mindig összegabalyodik.

Sok isten van, de csak egy igaz közülük. Nagy hiányt szenved az ember istenből, holott ott van mellette. Nincs még egy, aki le is szállt volna az emberek közé, csak Ő. És nincs még egy, aki a Lelkét is közölte volna az emberrel, csak Ő. És jó isten sincs rajta kívül, meg mindenható sem, meg teremtő isten sincs kívüle. De olyan, aki meghalt és feltámadt, kivált nincs. Ezért csak Jézusról, aki a Messiás, kell beszélnünk. Róla is csak úgy, mint aki meghalt, de feltámadt. És jó, mindenható, teremtő. Együtt.

Pünkösd az övéinek ünnep. Kizárólagosan. Állandóan pünkösd van, mióta a Lelkét kitöltötte a Földre. De csak azok kapják meg, vehetik, akik hisznek benne. A többiek szemében ez ostobaságnak, részegségnek, őrjöngésnek, ízléstelenségnek, illetlennek látszik. Nem is értik. Nem beszélik a nyelvet.

 

2017-05-31

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr712554367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása