A bölcsesség szelleme ~ lelke
2017. június 05. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

A bölcsesség szelleme ~ lelke

(Naiv=buta=hiszékeny=át nem gondolt)

Mikor az Úr Jézust megkísértették, mindenféle kérdésekkel próbálták tőrbe csalni, hogy a beszédében megfogják és rábizonyíthassák,  nem igaz, amiket állít, akkor neki mindig volt bölcsessége helyesen, frappánsan válaszolni, és a közege értette is. Dicséretükre legyen mondva, értelmesebbek voltak a maiaknál, meg tisztelettudóbbak is. De ezzel együtt vakok és süketek.

Sok energiát fektetett Jézus a farizeusok meggyőzésébe. Arra kényszerítette őket, hogy értsék meg, fogják fel, amiket nekik mondott. Fel is fogták, de nem akartak hinni benne. Ezért megölték.

Már értem (megint) miért nem elégednek meg az emberek a maguk vélt igazával. Mert uralkodni akarnak a másikon, hatalmat gyakorolni fölötte. Ez inog meg, amikor nem azt hallják, amit szeretnének. Akik engednek, azok a keresők. Az éhesek és szomjasak. Nekik adatik. Ők a kérők, a kopogtatók, a zörgetők.

Tanulság: értelmesnek maradni egyenlő nyitott hozzáállásúnak lenni. Nem lezárni más vélekedés előtt az utat. Ha azt mondja ő az igazság, kutatni kellene, miért mondja, hogy állít ilyet. Nem elzárkózni előle. Aki pedig értelmes, az rá hasonlít.

A farizeusok kérdéseiből:

  • ki adta neked ezt a hatalmat?
  • szabad-e adót fizetnünk?
  • kié lesz az asszony feltámadáskor, ha hét testvér felesége volt?

Az Úr Jézus válaszai:

  • János keresztsége mennyei vagy emberi volt?
  • Kinek a képe van az érmén?
  • a világ fiai házasodnak...

Példázatot is mond a gonosz szőlőművesekről. Kérdése fej a szögön: „Mi tehát az, ami meg van írva: amely követ az építők megvetettek, az lett a szegeletnek fejévé. Valaki pedig erre a kőre esik, szétzúzatik, akire pedig ez esik rá, szétmorzsolja azt.”

Eszembe jut a Második Templom lerombolása, ahogy Josephus Flavius leírja. Borzalmas ítélete volt ez Istennek azokon, akik nem fogadták el Fiát, megfeszítették őt. (De úgy is mondható, hogy a sátán tette ezt elementáris dühében, hogy kicsúszott a keze közül a Fiú – és Isten ebben nem akadályozta meg).  Az Úr Jézus figyelmezette őket: azokban a napokban fussatok ki a városból. Az övéit figyelmeztette, akik bíztak benne. A világra, az ellenszegülőkre végül semmi jó nem vár.

Jézusnak minden szava kard volt. A bölcsessége belemetszett az emberi szívekbe, agyakba és választásra kényszerítette őket.

Ez a megtérésre hívó üzenet, az evangélium lényege. Térjetek meg, hogy elkerülhessétek a bekövetkező veszedelmet, Isten ítéletét.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr912564119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása