Mindenkor örüljetek  (1 Thess. 5:16)
2017. augusztus 26. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Mindenkor örüljetek (1 Thess. 5:16)

A Biblia szerint az élet Jézus Krisztus. Mikor találkoztam az élettel, megsemmisültem. A magyar nyelv ismeri a lélek szót, a szellem szót, használja is őket nagyon szemléletesen ki tudja fejezni, amit Isten állít az emberről, ugyancsak a Bibliában, hogy hármas egység: test, lélek, szellem. Szájbarágós leszek, de remélem világos. A testről azt írja, hogy halott. A Lélekről azt, hogy megelevenít. A szellem megfelel a szívnek, amit az ember központi részének tart. A szívet nevezi meg az indulatok, gondolatok  - de az élet helyének is. A szívből indul ki minden élet, állítja.

Jézus Krisztus azt mondta, sokan megbotránkoznak őbenne. Meg is történt. Akik nem botránkoztak meg, azok hittek neki. Olyasmiket állított, amit az emberek nagy része nem tudott befogadni, elhinni. Ő mondja többek közt azt is, hogy aki hisz őbenne, ha meghal is, él. Azt is állítja, hogy ő az élet és a feltámadás. Meg azt is, aki nem születik újjá víztől és lélektől nem mehet be Isten országába.

A Biblia beszél arról a harcról is, ami az emberben zajlik: a teste és a lelke közt. Ez egy állandó küzdelem, amiben mindig a léleknek kell győzni, nem a testnek. Mivel az ember egész valójában nélkülözi Isten Lelkét, hogy úgy élhessen, ahogy Isten akarja, ezért képtelen betartani parancsait. Márpedig Isten azt akarja, hogy minden ember szentségben őrizze meg önmagát, és itt edénynek nevezi az ember testét. Szüksége van arra a Lélekre, amit Isten adhat egyedül neki, hogy legyen ereje ellenállni a kísértéseknek.

Mikor Jézus Krisztus a pusztából visszajött a Lélek erejével, elkezdte szolgálatát. Mikor az apostolokra rászállt pünkösdkor a Szent Lélek, elkezdték hirdetni az evangéliumot. Erőt nyertek a küldetésükhöz. Pál ír arról, milyen tusakodásai vannak, mikor nem azokat cselekszi, amiket akar, pedig tudja, hogy mi az Isten akarata. És végül hálát ad Istennek, az Ő Fiának, Jézus Krisztusnak, hogy megszabadította e halálnak testéből. Mert a bűn miatt a halálnak joga lett a testhez. Épp ezt a kérdést jött megoldani Isten Fia. Legyőzte bűntelen életével a halált. Úgy, hogy ő maga nem követett el bűnt egész földi életében, mindig az Atya akarata szerint járt, ezért, amikor magára vállalta az emberiség bűneit, és engedte, hogy megöljék, a halál nem uralkodhatott rajta, mert benne nem volt bűn, csak rajta. Kívül. A mi bűneink. És visszajött a sírból. Feltámadt. A sebek helyei rajta voltak, de megdicsőült testben láthatták, találkozhattak vele a tanítványai. Romolhatatlan, szeplőtelen testet ígér nekünk is, akik hiszünk benne. Akik elhisszük neki azt, amit értünk tett. Akik azonosulunk vele halálában és így feltámadásában is részesei lehetünk. Akik ezt a tusakodást a testünkben megvívjuk és megnyerjük. És megnyerhetjük, mert – ha megkeresztelkedtünk, belemerültünk az Ő halálába – fel is támadtunk vele együtt a keresztségben, épp úgy, ahogyan Ő nem maradhatott a sírban. Mert ha engedünk Neki, akkor Ő bennünk él, és Ő az Élet, Ő a feltámadás. Tehát aki Benne hisz, abban szintén benne van az Élet és a Feltámadás Lelke. Szelleme. Erről beszél a Biblia, amikor új szívet ígér az övéinek. Amikor szívcsere szükségességéről ír az Ószövetségben.

Tehát amikor a benne hívőket fenyegeti a halál, pld ilyen álmokon keresztül, akkor a hívő tudja, hogy felette már nincs hatalma. Mert meghal ugyan a test, de mivel ő már nem testben él, hanem Lélekben, mert az Isten Lelke lakik benne, mióta megkeresztelkedett, hittel bemerítkezett, és elnyerte bűnei bocsánatát, és ezt a hitbeli cselekedetét látta az egész világmindenség, az angyalokkal egyetemben – fel is támad, mert a halált legyőzte az, akiben ő hitt: Jézus Krisztus. Ezért parancsolja Isten azt is, hogy ne szomorkodjanak a benne hívők az elaludtak felől, mint azok, akiknek nincs reménységük. Mert akik bíznak Istenben, Isten Fiában, azokat nem szégyeníti meg a Benne való Reménység.

Elköltözik erről a világról – ismeri ezt a szép kifejezést a magyar nyelv. És ez érvényes azokra, akik valóban keresztyének. Hát hogyne nevetné ki a halált az ember! Csak a testet kell legyőznünk, mert a halált már legyőzte az Úr! És ehhez a győzelemhez erőt is ad az Ő Lelke által a benne bízóknak.

Imádkozni is ezért imádkozunk. Hogy újabb és újabb erőt nyerjünk Tőle edényeink szentségben tartásához. Le nem tagadván a tusakodásainkat, de kihirdetve a győzelmet testi mivoltunk felett, amiért minden tisztelet, hála, dicsőség a magasságos Istené, és az Ő Fiáé, Jézus Krisztusé!

Parancsa ezért is hangzik így: Örüljetek, mindenkor, szüntelen örvendezzetek! Mi tudjuk, hogy átmentünk a halálból az életbe, mert szeretjük a mi atyánkfiait. És Efézus levelének 2. fejezete... többek közt. Olvasni kell a Bibliát, mert a hit hallásból, a hallás Isten Igéjéből táplálkozik. Hiszen hit nélkül Istennek tetszeni nem lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr5712780038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása