Lackfi János és a gyerekek
2017. október 27. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Lackfi János és a gyerekek

 Nyílt irodalomóra Lackfi János vendégtanárral általános iskolások számára 

Könyvtár. Kétosztálynyi gyermek. Nap süt be az elhúzott függönyökön keresztül. Délelőtti előadás. Lesz délután is.

A költő kiteszi saját versköteteit az asztalra, nyitott laptopján böngész. Nem egy hagyományos előadás, nincs senki még a teremben, csak én. Értetlen kedvességgel néz rám a tanárnő, ugyanúgy mosolygok vissza, nem értem, miért néz így, jöttem megnézni, mondom, jó, feleli kedvesen, hoz nekem egy gyermekjegyzettömböt, tollal, amin jegyzetelhetek, mert kérek tőle egy üres lapot, elfelejtettem hozni magammal. Egy órája szólt az újságíró ismerősöm, hogy lesz egy Lackfi előadás, jövök-e.  Jöttem. Még úgysem láttam élőben. 

Mintha csak nekem tűnne vészesen disszonánsnak az egész. Olyannyira elfogadott mindaz, ahogyan megnyilvánul, amit beszél, hogy úgy érzem magam, mint aki nem is a múlt, hanem egy előző századból csöppent ide, valami különös időutazással. Nézem, mivé lett az emberiség. Még élek! mondanám, de nincs hangom. Ebben a figyelemzavaros, figyelmetlen, egymással cöcögő, konyhainformációkat cserélő, folyton pletykáló, jelentéktelen dolgokat megosztó közegben már rég elsekélyesedett minden. Most jövök rá: ez a nemzedék már taníthatatlan. Nem tud figyelni. Pedig itt is vannak jó fejek, egyik gyerek visszakérdez Lackfinak, mikor az Istennel való személyes találkozás témáját érinti, mint egyet a sok közül. Milyen szempontból? kérdi a gyerek, Lackfi elüti a komolynak alakuló beszélgetést egy léha mondattal. Igen, léha, ez a pontos jelző, ami ráillik. A másik egy verssorát idézve kéri tőle, olvassa fel azt a versét is, amit a tanár”úr” nem talál, nem emlékszik saját kaki-témás versére. 

Meg kellene írnom Lackfiról hogy milyen kártékony munkát végez. A régi költőket semmibe veszi, amit eddig írtak, újraírja. Játszik, parodizál, kiforgat, ripacskodik, és nem ismeri a mértéket. Kisgyerekeknek beszél kétértelmű felhangokkal, szőrős lábakat, epilálandó testrészeket emleget. Nemi identitászavart, meleg kapcsolatot hitelesít azzal hogy tudomásul véteti a gyerekekkel. Verset írat velük a himnuszra, hogy írjuk át. A ritmusát, a szövegszerkezetet veszi kölcsön. Csak épp kicseréli a szavakat, hogy másról szóljon. Ódát ír, de nem fennköltet, felolvassa saját verskifigurázásait Petőfiről, József Attiláról, közben végig grimaszkodik, fintorog, gonoszkodik, bohóckodik, de töményen, mint aki nem normális. Emlegette a 94-96 éves nagymamáját, akinek csak két évvel halála előtt ment el az esze. Neki már most elment. Semmit nem vesz komolyan, neki semmi sem szent, sem isten, sem a himnusz, sem a közmondások. Minden kijelentésnek, mondatnak az ellenkezőjét keresi és állítja, kétségbevonat alapigazságokat, mint pld,. a rend a lelke mindennek, stb. Táncol, idétlenkedik, egész testével úgy viselkedik, mint egy pubertás korú, de koravén és romlott kamasz.

Vörös István költőtársa lájtos változat hozzá képest.

És a csuklóján karszalag: Jézus az Úr. "Cédulás" fickó. Veszélyes. Pedig mosolygok az elején, megelőlegezem neki a sikert, jóindulatból. A végére nagyon elszomorodom. Mert ez már nem kísérlet, ez már a véghezvitt rombolás feletti győzelmi mámor. Hancúrozik, fickándozik a gyönyörűségtől a felett, amit tett. Elköveti a legnagyobb bűnt, szellemileg, lelkileg rontja meg a gyermekeket. Semmi sem komoly, üzeni-mondja, semmi sem az, ami, minden látszat, minden hamis, ki kell fordítani. Tótágast áll már a jövendő. Az agyába szállt a vér és ettől fog szétrobbanni.

Ideírhatnám azt, hogy az elrugaszkodáshoz is kell az alap, amitől el lehet. Neki már nincs. És a gyerekeknek se lesz hamarosan. Intézményesített az infantilizálásuk.

Egy 2015-ös vele készült interjú linkjét másolom ide:

https://wmn.hu/kult/5746-lackfi-janos-neha-falra-maszom-az-irastol-proust-kerdoiv

Nászta Katalin 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr1413097800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása