Új év, új kezdet - vagy csak a régi szelek fújnak
2018. január 26. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Új év, új kezdet - vagy csak a régi szelek fújnak

A kép a Magyar Kultúra ünnepnapjainak sorozata alkalmából a zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kiállítóteremben megrendezett képzőművészeti tárlaton látható. Igen adekvát cikkem témájához.

szenyi_zoltan_kronosz_es_kairosz.jpg

(Szényi Zoltán: Kronosz és Kairosz)

 

Nem örültem. Úgy leváltani valakit egy főszerkesztőhelyettesi posztról, hogy még csak meg se említik! Mintha nem is lett volna. Holott az előzó lapszámbemutatón ő volt a főszereplő, a bemutatott Dombország c. kötetével, és a hozzá tartozó, már megszokott részletes, de a részletekben nem elvesző lapszámbemutatójával. Bár már érezni lehetett azt a szelet, amitől hevesebben és sötétebben szólt mondandója. Féltése a már megszerzett jogokért? vagy csak az értékesebb irodalomért? amit persze lehetett vitatni. De hát erről szól az irodalmi, kulturális élet. A költő mindig álmodik. A mecénások pedig ezeket igyekeznek bekötni. Mert valljuk be, mindig rajtuk fenik a fogukat az írástudók. Azok felelnek a kedvünkért, akik a bársonyos székekben ülnek. Aki még ebben a világban reménykedik, azt megviselik az ide-odatologatások, a most te leszel a munkatársam, holnap a másik. Mindig így megy ez.

Kár, hogy a folyóirat félreállította (?) Szemes Péter kiváló irodalomtörténészt, kritikust, és már nem főszerkesztette helyettesként a Pannon Tükröt. Hiányzott szellemes, mindenre kiterjedő figyelme. Érdeklődéssel hallgattam Nagy Imre Várkonyi Nándorról szóló beszámolóját, aki dedikálta is a róla írt könyvét a Magyar Kultúra Napja ünnepsorozat záróeseménye után. És felfedeztem a visszalopakodó, okkult tudományok gyűjtőcímen emlegetett világnézeteket. Kezdődött egy új főszerkesztő kinevezésével, aki bátran felvállalta jóslási tudományát, folytatódott a keresztény szellemű irodalmat (is) népszerűsítő eltávolításával, (lásd Szemes Péter Dombország c. kötete erre vonatkozó írásait, pld. emlékező esszéjét Háry Emma költőnőről) meghagyva még ugyan a rovatvezetőket, de gyanúm szerint, csak amíg az őket támogató hátszél el nem lankad, és nem találnak helyükre is aprójósokat, újdonsült növendékeit az ezoterikus művészetnek. Vagy be nem állítja őket is a kényszer.

Nagy összefonódás ez, mert a művészet és a tudomány, a természet és a filozófia örökös harcban áll ugyan egymással, a világ megértése céljából különböző eszközöket használva, istenítve - de egyikük sem kerülheti meg a kereszt, a kereszténység világba hasító valóságát. És ha befogadni nem bírja, megpróbálja feltűzni a maga állította rúdra, különböző színű zászlókat lobogtatva. Jöhet a fehér mágia, a vallásosság különféle köntösei, a keresztény egyházak különböző felekezetei, beférnek alá a jövendőmondók, természetgyógyászok, keleti filozófiák. 

Mire is mondta Az, aki a kereszten valóságosan függött, valóságosan meghalt és harmadnap valóságosan feltámadt? "Mert sokan jönnek majd az én nevemben, kik azt mondják: Én vagyok, és sokakat elhitetnek. ... ne menjetek azért utánuk." (Márk 13:6; Lukács 21:8)

A művészet a keresés, az emberek szemének felnyitogatása, a világ önmagának való bemutatására tett kísérlet. A tudomány feladata az igazság megismerése, a dolgok miben létének felfedezése. Mindkettő olyan eszköz az ember kezében, ami segít eljutni a lehetetlen kapujáig, még ha tévedésekkel is van kikövezve az út.  Viszont az áltudományok, az idegen szellemi erőkhöz való folyamodványok hazugsághoz tapadva tévelyítenek el. Meséket mondanak, ami izgalmas, kellemes a fülnek, de tönkretesz. Elzár az igazság elől. 

Mert a tudomány képes kapitulálni. A művészet nem ül az igazság trónján, csak színezi a talapzatát. De az okkultizmus magát az igazság fölé, vagy mellé helyezi. Csábít. Azt mondja, választhatod őt is. Egyenjogúságot vindikál magának. Így válik ideiglenes trónfosztóvá, mert a figyelmed magára vonta. De az ő szavatossága már lejárt több mint kétezer éve.. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr9813604275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása