A halálból élet támad

csak egy szóra...

2017. jún 27.

Interjúk és a Példabeszédek 8. fejezete

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Interjúk és a Példabeszédek 8. fejezete

reszlet.jpg

Visszanéz az ember a múltjára, mert visszanézettetik vele egy kérdéssel, egyfajta kíváncsisággal, és az ember mérlegel. Egyszer szemügyre veszi, ki kérdezi. Mire kíváncsi. Kíváncsi-e igazán, vagy csak pletykálkodni akar, még ha művészi szinten is. (Tényleg ez lenne-e egy interjú?) És akkor megfesti a múltjának egy szeletét, valamilyenre. Szépít, csúfít, attól függően, épp mivel nyeri el a kérdező tetszését. Mert, ha már válaszol, egyértelmű, hogy tetszeni akar neki. Imponálni. Így vagy úgy. Sajnálni akarsz? Elmesélem, miért teheted. Irigyelni? Eldöntöm, hogy neked érdemes-e vagy sem, ettől függ, hogyan festem le magam. A válaszba mindenképpen belejátszik az empátia a kérdezővel szemben, vagy a megvetés iránta. Vagy a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 26.

Talán egy fénykép ez az egész  / Méhes Kati

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Talán egy fénykép ez az egész  / Méhes Kati

mehes-kati.jpg

 

http://kafe.hhrf.org/?p=63519#more-63519

 

„A legfontosabb a szerep, a színház...”

 

Hárman voltunk Katik a főiskolán: Gábor, Méhes, Nászta...  Albert egyedül Júliáskodhatott a nevével.

Méhes Kati is Kolozsvárról indult, én legalább is ott ismertem meg. Egyazon téren laktunk. Meglepett, mikor elsőnek jutott be. Aztán ő volt, aki emlékeztetett arra, hogy érettségi táján egyszer megkérdeztem tőle, mire készül. Nevetve mondta: színire. Te? – csodálkoztam. Én – mondta. És fel is vették...  (Az ember vajon miért becsüli le ennyire a saját közelében élőket?)

Szóval, bejutott és ő volt a kedvenc.

Megtudtuk: Hadadban született, és nagyon hiányzott neki az édesanyja. Mi csúfoltuk érte: nyavalygósnak ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 23.

"Akikre nem volt méltó e világ"

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
"Akikre nem volt méltó e világ"

   menyasszony.jpg

                                                                              Zsidó levél 11:37-38 

Egyszer azt mondta az Úr, hogy az övéit nem érdemli meg a világ. És ő nem hazudik. Mikor belekeveredsz a világ dolgaiba, mindenféleképpen, azaz óhatatlanul bepiszkolódsz. Tulajdonképpen csak azért, mert a szívedet már kicserélte , és más a mércéd. Még az ítélőképességed, a másokat látni tudásod is megváltozik. Te már a minden lehetséges dimenziójából tekintesz mindenre és mindenkire. Tudod, hogy mivé lehetne az ember, nagyjából, mert magad is megtapasztaltad. Az alantas vágyak átalakulnak, megfürödnek, és összehasonlíthatatlanok az előbbiekkel. A világra is így nézel, az emberre is, aki ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 23.

Látlelet

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Látlelet

img_2069.jpg

Hogy mennyire a szív határoz meg mindent! Valaki elszomorodott valahol és  én nagyon szerettem volna átölelni. hogy megvigasztaljam. Nem tudom eleget tehettem volna ennek, de nagyon szerettem volna újból vidámnak, boldognak tudni. Rajzoltam hát neki egy rózsát. Tulajdonképpen azt, amit a kertemben lefotóztam, számítógépes grafikával kicsit megbolondítottam. Olyan lett, mint egy időbe, térbe préselt virág. Szöveget is elhelyeztem rajta. Később már nem tudtam módosítani. Így maradt. Sokáig nézegettem, jó-e. Aztán beletörődtem a változtathatatlanba. Magamat is olvasni kezdtem belőle. Sikerült. Olyan lett, mintha egy hangulatomat belepréseltem volna az időmbe. Látlelet.

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 20.

A bűn természete

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
A bűn természete

img_2082.JPG

Egymás rovására élünk. Nem tudok olyat tenni, amivel ne sértenék meg valakit. Ha mást nem, magamat. Úgy teszünk, mintha a magunkéi lennénk, pedig nem vagyunk. Úgy kezdődik, hogy azt a tartalmat, amivel a Teremtő megajándékozott kirabolja belőlünk. És úgy intézi, hogy neki ebben semmi része nincs, mindent önként adunk oda. Ő csak vonz. Csak leselkedik az ajtónk előtt, ahogy jó előre felvilágosított minket az Úr: de te uralkodj rajta, mondta.

A bűn a vonzás erejét használja. Kívántat. Kecsegtet. Mutogat. Fest. Mást mond. Elkendőz. Nem mond ki mindent. Sejtet. És amikor belehúz a csőbe, a cső végén a csömör marad. Ez biztosan vár. Persze ezt nem ígérte, erről sosem beszél. Ezt is csak az tudja, aki már megjárta azt a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 18.

Ízlés

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Ízlés

ralatas_a_szamosra_gy_szabo_bela_muve.jpg

                                                           Rálátás a Szamosra - Gy. Szabó Béla műve

Értelmező kézi szótáramból

Isten ízlése bámulatos. Nem haragszik különféle gusztusokra. Belőle merítettük mind. Mikor azt mondom, ezt szeretem, azt nem, válogatok, de nem ítélkezhetem. Mert azt az undorító malacot, vagy sikló hüllőt is megteremtette valamire. Mint amikor démonokat fest valaki a vászonra, vagy alakot ad félelmeinek. És bár Istenben nincs félelem, mégis belőle kaptuk az iránta való tiszteletet. Felfoghatatlan hogy mindenható.

Mikor Istennel találkoztam, megmutatta nekem, milyen rosszul bánok a szavakkal. Hogy mennyire nem ismerem őket. És tanítani kezdett. Először azt tanította meg ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 16.

Józanság

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Józanság

Értelmező kézi szótáramból

behajlo_fuzfa_gy_szabo_bela_fametszete.jpg

                                                                     (Gy. Szabó Béla fametszete: Behajló fűzfa)

Józanság

A legjobb állapot. Innen mindent meg tudsz érteni, észrevenni és megítélni.

Az a józan állapot, amikor magadon kívül is vagy, miközben halálos nyugalomban ülsz magadban és nézel kifele. A lényeglátáshoz szükséges eredendő képességeid ilyenkor lépnek működésbe. Még ott rezegnek benned a korábban szerzett sérelmek, örömök érintései nyomán keletkezett képek, még nem vagy teljesen indifferens, de már túl vagy azon a határon, hogy a világos látásodat károsítsák. Ma reggel autóvezetés közben szűrt fény volt, felhős az ég, de mégis ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 10.

egy kígyónyi...

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
egy kígyónyi...

img_2085.JPG

A nőnek hamarabb nyílik fel a szeme. Elsőnek evett a fáról. Ez lett a veszte. A férfi egy lépés hátrányban van. Majd ő is eszik az almából. Ekkor megnyílik szeme és rájön, mindenről az asszony tehet. Ezért sosem bocsátja meg neki az elsőbbséget. Ha a nő fiatal és szép, azért kell vigyáznia magára, ha meg öreg és csúnya, amiatt. Előbbi esetben félteni kell, második esetben hiába a féltés, kivágják. Következésképp: jobb, ha az asszony befogja a száját és felrobban az információhalmaztól, amivel rendelkezik. Ha meg nem robban fel, akkor koncentráljon a szaporodásra.

Isten nem hazudik.

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 08.

Hogyan mondjam el neked

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Hogyan mondjam el neked

 amit nem lehet  

Olyan jól tájékozódtam mostanáig. Tudtam, kik azok, akik otthon, Erdélyben, kik azok, akik itt  fontosak nekem, kik hova tartoznak és bennem milyen súllyal esnek latba. De most összezavarodtam.

Mikor otthagytam azt a világot, egy korszak is lezárult. Akik ott maradtak is megváltoztak. Az én vélekedésem azonban róluk még ma is azon alapul, amit akkor otthagytam.

Itt pedig épp akkor robbant fel minden. Más lett a rendszer. A régit sem ismertem, s egy fortyogó katlanba kerültem, ami felszínre dobott mindent. De még mielőtt ez tudatosult volna bennem, kiemelt belőle az Istentudat, és olyan közegbe kerültem, ahol az értékrend is isteni volt, nem evilági. (Miközben ebben a világban éltem.) Eltelt majdnem harminc év, és az ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 07.

ERGO SUM - a csapat neve

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
ERGO SUM - a csapat neve

ERGO SUM

  baj_laszlo_es_az_ergo_sum.jpg

Hangulatos kora esti bemutatkozó előadáson vehettem részt tegnap a zalaegerszegi Deák Ferenc könyvtár termében. Baj László színművész mutatta be újonnan verbuvált csapatát, akikkel énekelte, mondta saját verseit, haikuit . Ez volt a második „előadásuk”, két napja a színház évadzáróján is bemutatták. Mert a társai is színháziak voltak, Kiss Szilvia , aki már többször bizonyíthatott a színpadon, Kósi Gábor , aki most kapta meg az Aranydeszka díjat a társulattól, mint a színház „arany műszakija”. Most dobolással kísérte a verseket. És vele volt régi dobos társa, Kandó Imre és a billentyűs hangszeren játszó fiatalember, Hóbor László .

Baj Laci különös alakja a színháznak. Itt kezdte pályáját ebben ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 05.

A bölcsesség szelleme ~ lelke

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
A bölcsesség szelleme ~ lelke

(Naiv=buta=hiszékeny=át nem gondolt)

Mikor az Úr Jézust megkísértették, mindenféle kérdésekkel próbálták tőrbe csalni, hogy a beszédében megfogják és rábizonyíthassák,  nem igaz, amiket állít, akkor neki mindig volt bölcsessége helyesen, frappánsan válaszolni, és a közege értette is. Dicséretükre legyen mondva, értelmesebbek voltak a maiaknál, meg tisztelettudóbbak is. De ezzel együtt vakok és süketek.

Sok energiát fektetett Jézus a farizeusok meggyőzésébe. Arra kényszerítette őket, hogy értsék meg, fogják fel, amiket nekik mondott. Fel is fogták, de nem akartak hinni benne. Ezért megölték.

Már értem (megint) miért nem elégednek meg az emberek a maguk vélt igazával. Mert uralkodni akarnak a másikon, hatalmat gyakorolni ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 03.

Érted szólok, nem ellened

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Érted szólok, nem ellened

Nem vagyok katolikus. Reformátusnak kereszteltek, de nem gyakoroltuk a vallást. Szocialista időket éltünk, Isten kérdése fel sem merült.

Hogy hitre jutottam végül egy fiatalembernek köszönhető, aki beszélt nekem Jézusról, aki a Fiú, Istenről, aki az Atya,  a Szent Szellemről, aki elvezet minden igazságra. Értelmesen, izgalmasan, vonzón. Pont úgy, ahogy hozzám kellett. Pedig nem ismert.

Aztán megtanultam, hogy Isten nincs ott a hatalmas templomokban, nincs az üres szertartásokban, és gyűlöli a képmutatást. Megismerkedtem a kereszténység történetével. És nem csak azzal. A Biblia elmesélte az egész mindenség keletkezését és a történelemből mindazt, ami a vele való kapcsolatban fontos. Erről szól mind a hatvanhat könyv, hogyan és ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 03.

Látunk? Hittünk.

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Látunk? Hittünk.

Pünkösdről, kicsit másképp  

Mint aki mossa kezeit, de nem pilátusi módon. Bár, ki tudja. Talán mégis. Csak fordítottan: én nem találom igazán jónak, de ha nektek tetszik, ám legyen. És odalöki  a többi közé. 

Alapirtózás feszül benne az agyába égett ájtatos magatartások miatt. Hűvös, józan, pontos számok világából nézve ezek a bizonyíthatatlan képzelgések taszítják. De erőt vesz magán, lássátok ki vagyok, teret adok nektek is, hadd lássuk a medvét. Aki sokak szerint is, mintha késne. Már-már az is kétséges hogy van-e, nem hogy eljönne-e. Ráadásul újból! A bizonytalansági faktorok hatványozódnak.

A démonok ott vannak a képeken, a mondatokban, a történetekben. De azokat lehet mesének is gondolni. Még.  Hát ez ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 31.

Pünkösdi gondolatok

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Pünkösdi gondolatok

img_2102.JPG  

Az igaznak minden a javára van – mondja az írás, és boldoggá tesz vele egy embert egy életre. Segít abban, hogy akár ilyen, akár olyan sorsod van, ne ess kétségbe végzetesen, de ne is szállj el, ha úgy adódik.

Mindig minden Isten Szavát igazolja. Amikor azt mondja, hogy egy ember szava nem elég, kettő kell legalább, de jó, ha három. Mennyire sokat jelent, amikor illetékes áll ki melletted a szavával. Megerősít. Azt is, hogy nem jó a sok beszéd, mert annak sok az alja. Még a közmondás is Istent igazolja. Ez köszön vissza, amikor a zsémbes, zsörtölődős beszéd idegesít. Vagy amikor az asszonyok túl sokat jártatják a szájukat.(Vagy ha túlbeszéli a költő a versét) Disszonáns. Van kivétel, persze, ami ugyancsak Isten beszédét ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 31.

A költő léthelyzetei - Cseke Gábor írása a verseimről

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
A költő léthelyzetei - Cseke Gábor írása a verseimről

http://kafe.hhrf.org/?p=62574#more-62574

puszta_peter_borito-kepe.jpg

A címoldal Pusztai Péter munkája

A költő léthelyzetei

Nászta Katalin költői ambíciója gyerekkorától datálódik, azóta lüktet – változó intenzitással – benne a szándék, hogy nyilvánosan megvallja álmait, gondolatait, hitét, szándékait, érzéseit, csalódásait, újabb és újabb talpraállásainak tanulságait – egyszóval mindazt, ami a mindenkori költőt egyáltalán szóra bírja és életben tartja.

Az irodalomba lépéshez, a megmutatkozáshoz sikerül is elnyernie a korabeli sajtó jóindulatát. Kezdő költőként egymás után jelentek meg versei a romániai magyar sajtóban, nevét időközben nem csak a fiatal olvasóközönség ismerte meg, hanem a színházba járók serege is, miután ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 25.

keleti-nyugati meggyőződések mentén

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
keleti-nyugati meggyőződések mentén

A keleti ember szelíd, békés hitű – terjedt el róluk szerte a világon. Érdekes. Miközben ilyen szelídeknek látszanak, belül forronganak a dühtől, sértődéstől a nyugati világ keresztény mentalitása miatt.

Vegyük úgy, hogy senki sem tud a másikról semmit.

Békés gyertyagyújtogatás mellett, szantálfák illatában, árnyékában abban reménykednek, hogy legyen olyan világ, ahol ezek a szemellenzősek nincsenek ott.

Vajon miért sérti őket a keresztény hit? Mit számít neki, ha ő amúgy abszolút tévesnek gondolja azt? Nem mindegy neki mit gondol, mit hisz a másik? Ki az erőszakos tulajdonképpen?

Vegyük az iszlamistákat. Ők veszettül nem tolerálják a keresztény hitet. Miért ez a fene nagy gyűlölet bennük, mikor szent ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 23.

Jegyzeteimből

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Jegyzeteimből

 

Érdekes érzés fogja el az embert, amikor megítélik. Egyrészt igazodási kényszert érez a megalkotott vélemény iránt, másrészt riasztja, tiltakozik, védekezik – nem ilyen, nem csak ilyen vagyok! Mindenképpen valamilyenné válik egy másik tekintetben. Hogy mit fogad el ebből magára nézve, ez színezi a következőkben. 

Mint az üres vászon, amire felkerülnek az ábrák. Amit a vászon takar, az a lényeg. A legjobb hasonlat talán a fénykép. Azt is elő kell hívni, hogy lássuk, mi van rajta.

Nagyon „bölcs” vagyok, gúnyolom magam, s közben csodálkozva figyelem azt, aki vagyok. Akit állandóan félreismerek, vagy másnak a szemlencséjével nézek.

Tényleg teremtmény az ember. Azzá válik, akinek nézik. A király is meztelen, ha nem ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 19.

Kapui Ágotával a költészetről

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Kapui Ágotával a költészetről

  kapui_agota.jpg

Ágotával ugyanabban a városban éltünk. Én oda kerültem, ő ott született. Egyszer érintette sorsunk egymást, ami akkor bennem nem realizálódott. Verset mondott egy rendezvényen, aminek egyik konferálója voltam. Később olvashattam megjelent verseit a honi lapokban. Tehetséges volt. De éltük a magunk életét, nem tudva, nem igazán foglalkozva egymással. Aztán a sors érdekes és tekervényes útjai a hírét újból eljuttatta hozzám. Már Magyarországon éltünk mind a ketten, hosszú évekkel anyaföld-anyátlanul a hátunk mögött, amikor hírt kaptam: verse jelent meg. És megindult egy folyamat, eleinte lappangón, majd eljutottunk egy röpke személyes találkozásig is. Eközben olvastam meg-megjelenő verseit, majd hírét vehettem kötetének is.

...
Tovább Szólj hozzá

2017. máj 17.

Isten az, aki megigazít

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Isten az, aki megigazít

Azt mondja az Írás, az ember megtéveszthető, hívő létére is. Hogy vigyázz magadra.

Cselekedetre buzdít, hiszen ezek mind erőfeszítést kívánnak tőled. És mozgatórugójuk a hit, amit mindig Tőle kapunk imádság, bibliaolvasás közben. Még így is eleshetsz valamiben, akár csak Pál apostol, aki feljajdult a hitért való tusakodása közben. (Róma 7:23-25)

És a folytatás a leggyönyörűbb ígérete és ajándéka számunkra. (Róma 8. fejezete) Ez ihlette versem.

Perpetuum mobile  

az a szem nem tud ránk nézni anélkül

hogy ne haragudna

de haragjának gátat vetett Fia

így már rajta keresztül néz téged és tetszel

de ha el nem takar minket a kereszttel

haragja elől nincs ami megmentsen

 

ám milyen érdekes, az Istennek ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 14.

A színész műhelye: Kisfalussy Bálint

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
A színész műhelye: Kisfalussy Bálint

(1939-2015)   kisfalussybalint_150x200.jpg                  

                        A színész, aki rendező, zeneszerző, szövegíró egy személyben

                                                                            1982-’83  

„A közösség zsákutcáiban huzat van. Hideg huzat.”

  Mostoha sorsuk van a kabaréknak, ami a kritikákat illeti. Láttam jó pár szilveszteri szórakoztató műsort, s nem egy unalmas, fárasztó volt. Ám a közönség derült rajta. Láttam olyat is, ami ízléses csomagolásban, elegánsan tálalta a minket abszolút hidegen hagyó, idejét múlt témát, és láttam napi aktualitású vicceket, szófűzéreket olcsón, ízléstelenül összeállítva, humortalanul előadva. A ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 12.

Kultúr-napokon Budapesten

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Kultúr-napokon Budapesten

 

Zsúfolt napokon vagyok túl. Sándor Erzsi Anyavalya, Kapui Ágota: A Lélek szárnycsapásai, Kaiser László bemutató szövege, felolvasások a versekből. Örültem, hogy a költő felállva olvasta, így hallani is lehetett valamit a rossz akusztikájú teremben. Az előtte felolvasó nagyon halk és decens volt, ezért élvezhetetlenné is vált mindaz, amit mondott, vagy olvasott. Az őt méltató professzor pedig negyvenöt perces áradozásával az itáliai művészetről lefárasztott. Öröm és felüdülés volt a következő költői blokk. Kapui Ágota versei nem csak olvashatók, remekül mondhatók is. Mély magánhangzóival a mélységből fakad. Ünnepélyes, fennkölt, súlyos és kiemelt jelentőségű verseket ír. Megdolgoztatja az észt, a szívet, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 07.

Anyák napja. Péld. 23:22

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Anyák napja. Péld. 23:22

 

matyi_fiam_fotoja.jpg

Ma kellene összeszedni minden gondolatot anyáinkról, akit ünnepelhetünk, hivatalosan is.

Megérdemelnék, naponta. De örülni folyamatosan lehetetlen az embernek. Vezényszóra meg különösen nem megy.

És anyáinknak annyi arca van! Hogy írhatnám le egy ünnepi köszöntőben, hányszor haragudtam, durcáskodtam, engedetlenkedtem neki! Feleseltem, és elbújtam előle, meg ne találjon! Látni sem akartam sokszor, mert vigyázott rám. Mert féltett, mert óvott, engem, a rettenthetetlent. Megpofozott, és megszidott. Nem hagyta, hogy azt csináljam, amit akarok. Tiszta ruhákba öltöztetett, és rám parancsolt, hogy vigyázzak rá. Arra kényszerített, hogy rendet rakjak és kitakarítsam a lakást. Megbízott a bevásárolnivalók elintézésével. Rám ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 05.

Eurojackpotnyeremény

írta: stephy-alias:Nászta Katalin
Eurojackpotnyeremény

 

Nemrég egy facebook ismerősöm azt állította, hogy bizonyíthatóan kevesebbet olvasnak ma az emberek, mint régen. És nyugaton még kevesebbet. Hogy keleten a vad szocializmus és kommunizmus időszakában sokkal többen olvastak, mint ma. Egyetértek vele.  Rengeteg jó ismerősöm van, akik nem olvasnak. Nincs rá se idejük, se kedvük, meg nem is muszáj. A nélkül is lehet boldogulni. Sőt. Egyre inkább így lesz. A boldogulást már nem azzal mérik – mérték valaha is? – hogy ki mennyit tud, ismer, hanem, hogy kinek mennyije van. Csakhogy a nem tudás egyenesen arányos a pazarlással. Ahogy butul az emberiség, mind képtelenebb újra előállítani azt, amit elpusztít.

Valaha volt hatalmas, ókori civilizációk is elmúltak, és régészeti leletek ...

Tovább Szólj hozzá