Beharangozó - ollózás az előzetesen megjelent sajtóanyagból
2018. október 21. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Beharangozó - ollózás az előzetesen megjelent sajtóanyagból

diplomacia-feliratos-egyenruha.jpg

Október harmincadikán kerül bemutatásra a Rózsavölgyi Szalon Arts § Café-ban, a Zalaegerszegről eltávozott színész-rendező: Sztarenki Pál által színpadra állított DIPLOMÁCIA című előadás, amire MÁR év végéig sem lehet jegyet kapni.

 

„Miért nem néz szembe a valósággal?” – kérdezi a darabban Raoul Nordling a német tábornoktól, Dietrich von Choltitztól, aki visszakérdez: „Melyik valósággal? A magáéval, vagy az enyémmel?” Nordling válasza erre: „Azzal a valósággal, hogy Párizst elpusztítani értelmetlen! Értelmetlen, embertelen, ostoba, abszurd és gonosz.”

A 20. századi európai történelem egyik legtitokzatosabb története: hogyan menekült meg Párizs 1944-ben Hitler bosszújától. A párizsi svéd konzulnak, Nordlingnak mindössze egyetlen éjszakája van, hogy meggyőzze, és lebeszélje Choltitz tábornokot, hogy – Hitler parancsát végrehajtva – a francia fővárost lerombolja. Ennek a találkozásnak a története Cyril Gely darabja, a Diplomácia, amelynek magyarországi bemutatója október 30-án lesz a Rózsavölgyi Szalonban.

 

Szereplők

Dietrich von Choltitz: Sztarenki Pál

Raoul Nordling: Alföldi Róbert

Helmut Mayer: Varga Ádám

Werner Ebernach: Sütő András

Hans Brensdorf: Bárdi Gergő

 

Fordította: Tótfalusi Ágnes

Díszlettervező: Enyvvári Péter

Jelmeztervező: Böhm Katalin

Rendezőasszisztens: Kovács Krisztián

 

Rendező: Sztarenki Pál

 

Sztarenki Pál a Diplomáciáról: „Ez a történet – túl a történelmi helyzeten, történelmi tényeken – arról is szól, mi minden múlik egyetlen emberen, a lelkiismereten, a morális viselkedésen. Mindig aktuális, sajnos minden korban. Azt veti föl: hol van az egyéni autonómia, a személyes szabadság határa, meddig vagyunk hajlandók engedni a tébolynak, s végrehajtani egy parancsot, amiről tudható, hogy ostoba, őrült, gyilkos, pusztító. Vajon a „parancsra tettem” – felmentés lehet az elkövetett bűnök alól? Vajon nem akkor nyeri vissza az egyén a szabadságát, amikor képes ellentmondani?” 

Alföldi Róbert a Diplomáciáról:

„Azt nagyon szeretem, hogy nincs egy konkrét pont a darabban, amely kapcsán azt éreznénk: na, akkor itt fordul a tábornok, itt értette meg a dolgot, itt vált át. Nekem leginkább az a példaértékű ebben, hogy noha a két ember teljesen mást gondol a világról, sőt, a világ két pólusán állnak, mégis elismerik a másikat, s ha nem értenek is egyet, tisztelik egymást. Ma azért eléggé utópisztikusnak gondolom ezt a hozzáállást, egyáltalán azt, hogy az egyik ember meghallja a másik ember mondatát, és fordítva?" 

Niclas Trouvé úrnak, Svédország budapesti nagykövetének ajánlósorai a Diplomácia című előadáshoz: 

„Vannak dolgok, amelyeket meg kell tenni, még ha veszélyesek is, különben nem ember az ember, csak egy rakás lekvár.” Astrid Lindgren svéd író népszerű gyermekkönyvében, az Oroszlánszívű testvérekben Jonatán tanácsolja ezt öccsének, Károlynak. És valójában erről szól a Diplomácia című előadás, amelyet a Rózsavölgyi Szalon mutat be.

Svédország nagyköveteként örömömre szolgál és büszkeséggel tölt el, hogy figyelmükbe ajánlhatom ezt az érdekes színdarabot, a Diplomáciát, amely egy kollégámról is szól, aki 1944-ben a náci Németország által megszállt Párizs utolsó napjaiban szolgált svéd diplomataként. Ez a történet a személyes bátorságról, az erkölcsi tartásról szól, és engedetlenségről is egy nagyobb, nemesebb cél érdekében. Szól az emberi életek mentéséről, s a világ egyik legklasszikusabb és leggyönyörűbb városának megmentéséről a jövő generációi számára, egy örökség megőrzéséről, amely az egész emberiségé.

Ugyanakkor arról is szól ez a történet, miként tud egy szál maga egy ember, egy Raoul Nordling nevű svéd diplomata – nem törődve saját félelmeivel és biztonságával – ekkora fordulatot előidézni, és egy embertársa, a német Choltitz tábornok felé fordulva elérni, ami a legtöbb ember számára lehetetlen küldetésnek tűnik. Mindezt úgy, hogy a tábornok emberségére, képzettségére, kulturális neveltetésére és az utókornak fennmaradó örökségére alapozva érvel.

Raoul Nordling kevésbé ismert svéd hős. Egész véletlenül ugyanazt a nevet viseli, mint világhíres kollégája, Raoul Wallenberg, és hasonló erélyekkel és kitartással megáldott ő is. Mindkettőjük története arra ösztönöz minket, hogy helyesen cselekedjünk, álljunk ki az értékeink és az emberi jogok mellett, még ha ez a vállalás sokszor reménytelennek és veszélyesnek tűnik is. Mert a végén mindig a jók győzedelmeskednek. Ez a határozott meggyőződésem. Nagyon sok sikert kívánok a Rózsavölgyi Szalonnak ehhez a fontos színházi előadáshoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr614314199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.