Jákob ... és mi...
2009. január 04. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Jákob ... és mi...

Tegnap egy internetes oldalt készítettem, persze még nincs egészen kész. Kicsit többet tud, mint ez. Talán. http://nasztakati.gportal.com

Más: Ma reggel Izrael 12 törzséről olvastam, és Jákob történeténél leragadtam. Nagyon érdekes és tanulságos a története. Ahogy elveszi feleségül Leát, pedig nem őt szereti, ahogy még hét évet dolgozik Lábánnál, hogy elnyerje Rákhelt. Aztán ahogy az Úr először Lea méhét nyitja meg, és születik neki Rúben, Simeon, Lévi, Júda. Mindenik fiúnak a neve jelent valamit, És azért szült előbb Lea, mint Rákhel, mert Jákob megvetette, és megvetettnek érezte magát. A gyermekek ajándékok voltak az Úrtól számára. Rákhel ezután féltékeny lett Leára, és mivel magtalan volt, inkább odaadta Jákobnak az ő szolgálólányát, Bilhát, csakhogy neki is legyen gyermeke Jákobtól, akit persze Bilha szült Jákobnak... Dán lett a fiú neve. Utána is fogant Bilha és megszületett Naftali. Ezután Lea is féltékeny lett, és tudva, hogy ő már nem szülhet, odaadta az ő szolgálóját, Zilpát Jákobnak, így született Gád. Ezután Lea negvásárolta pár mandragóra bogyóért Rákheltől a Jákobbal való együttlétet, és ismét szült Jákobnak fiút, ő lett Izsakhár. Majd újból szült Jákobnak, így született Zebulon. Majd egy lányt is szült Lea Jákobnak, az ő neve pedig Dína volt. És csak mindezek után született Rákhelnek saját fia Jákobtól: József.

Aki előképe Krisztusnak. Ezek után történt, hogy Jákob meggazdagodott, elhagyta Lábánt és feleségeivel és gyermekeivel elmegy tőle.... Ez egy hosszabb történet, majd erről is írok egyszer, de most a következő ragadta meg újból az érdeklődésem: Jákob az útján angyalokkal találkozik. És Mahanaimnak nevezi a helyet; Isten tábora. Majd Ézsauhoz indul, akit ki akar engesztelni azért, hogy annakidején ellopta tőle az atyjuk áldását az elsőszülöttre vonatkozólag. Tudjuk, hogy Jákob a második fiú volt, de Ézsau egy tál lencséért eladta elsőszülött jogát Jákobnak. Éjjel, a találkozás előtt,Jákob tusakodik egy "férfiúval", akit addig nem engedett el, amíg az meg nem áldotta. Az pedig, hogy bírjon vele, kificamította csípőjének forgócsontját. És akkor nevezte Jákobot Az Úr Izráelnek: mert küzdöttél Istennel és emberekkel, és győztél. És Jákob hiába kérdezte a "férfiú" nevét, az nem mondta meg. Csak megáldotta. Jákob pedig tudta, hogy Istennel találkozott, látta színről színre, és megszabadult a lelke. És elnevezte a helyet Pénielnek. Azt mondta az Úr Jákobnak ott: küzdöttél Istennel és emberekkel, és győztél. Jákobnak ki kellett böjtölnie Rákhelt. Ki kellett engesztelnie Ézsaut. És addig kellett küzdenie az Úrral, amíg az meg nem áldotta. És ekkor szabadult meg az ő lelke.

Később Béthelnek nevezte azt a helyet, ahol Isten ismét megjelent neki, megáldotta, és újból megerősítette, hogy Izrael az ő neve. És megparancsolta, hogy növekedjen, sokasodjon... és azt a földet, amit Ábrahámnak és Izsáknak adott, most neki is odaadja, és az ő magjának is... De ide , Béthelbe is Isten parancsára jött.

Az a tanulság ebből, hogy azon az úton, amit Isten jelöl ki számunkra, próbák vannak, és ezeket nem lehet kikerülni. A próbák mintha abból származnának, amit előbb elkövettünk. Jákob csele Ézsau ellen, próbái a házas életében. De ezek mind a javára szolgáltak, így született meg Izrael, így született meg a 12 törzs...

Kitartás hát nekünk is, hogy amikor a próbák jönnek, vegyük az akadályokat, és győzzünk, amikor az Úrral harcolunk, kérjük, hogy áldjon meg. És legyen Péniel, és Béthel a mi életünkben is, emlékezzünk ezekre a "látogatásokra", amiből győztesen jövünk ki. Nekünk már győzelmünk van Krisztusban, még ha nem is látszik mindig. De van. És ez a hit emeli ki szívünket a próbák idején a nehézségek tengeréből.

Dicsőség ezért Neked, Uram!

És amin még megakadt a szemem, hogy Simeon neve nem szerepel a Mózes utolsó könyvében a megáldott törzsek között. Ennek is utána kell járnom.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr87856847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.08.12. 11:31:16

Kati,fantasztikus megfogalmazás!! -->>"Nekünk már győzelmünk van Krisztusban, még ha nem is látszik mindig. De van. És ez a hit emeli ki szívünket a próbák idején a nehézségek tengeréből."<< Ez ad nekem is erőt. A Gportal-os oldaladra regisztráltam egy pár napja. Pici pontosítás: a Gportál domain végződése nem a nemzetközi "com",hanem a magyar "hu". nasztakati.gportal.hu/
süti beállítások módosítása