Iszonyat, ami közeledik...
2011. október 17. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Iszonyat, ami közeledik...

Nem tehetek róla, szeretem a színházat. Olyan fórum, ahol tehet valamit ember az emberért. Hiszen értelmesek vagyunk, szükségünk van elménk pallérozására is. Ezért egyáltalán nem mindegy, kinek milyen üzenetét tolmácsolja a művész. Amihez odaadja magát. A nevét, egész lényét. Szabó István Mephisto c. filmje 1981-ben épp ezt a kérdést járta körül, nagy hozzáértéssel és sikerrel. Engem, mint a volt Ceausescu rendszer egyik szenvedőjét, nagyon megérintett. Nem mindenáron kell színésznek maradni. Fontosabb az üzenet, mint a megélhetésért való rettegés. Fontosabbak az elvek, erkölcsök, hitek, mint az élet. Mert élhető élet nincs erkölcs, hit, elvek nélkül.

Nos az Új Színház körül történő változások kísértetiesen emlékeztetnek egy nem is olyan régen elmúlt diktatórikus rendszerre. Nemrég olvastam Stefan Zweig: A tegnap világa c. könyvét. Remekmű. Ajánlom minden értelmes embernek, aki méltósággal szeretné megélni ember mivoltát, és érteni akarja a múltat is. Ami pedig a jövőt illeti, annak a Bibliát ajánlom. Azt, ami kijelenti az Igazságot, a jövendőt, amit fontos ismernie és megszívlelnie minden embernek. Abban van szó arról, hogy milyenek lesznek az utolsó idők. Nehezek.

Mitől nehéz az idő? Mikor azok, akik testvéreid voltak, akikkel együtt küzdöttél az evangéliumért eltávoznak Isten Beszédétől. Heller Ágnes újabb beszédét olvasva, a kommentálásokat hallgatva mélységesen egyetértek vele, figyelemmel olvastam, hallgattam, amikor megszólalt, vagy letette valami mellett a voksát. És azért, mert merte vállalni a véleményét, mert gondolkodni akkor is, amikor a többség ellene mondott. Nem vagyok semmilyen párt tagja, de szimpatizáltam az MSZP-vel, mert nem akart úgy a nyakára ülni az egyháznak. És ott voltak mindazok az értelmiségiek, akik józanul gondolkodtak. Elbaltázták, de a Fidesz gyenge nemtörődömsége, ami a Jobbik megnyilvánulásait illeti, meg a KDNP-t mellére tűző keresztény-tetszelgése, és a mindenkori rend elleni lázadásai, valamint az, hogy nem voltak hajlandók tudomásul venni anno a vereségüket, ahogy nem jártak be a parlamentbe, stb.stb. nem tudott igazi győzelmet aratni, csupán a választók fásultsága, illetve tudatlansága, vagy lázadni akarása juttatta őket ebbe a 2/3-dos helyzetbe. Ahogyan az alkotmányt nem tartják tiszteletben, ahogyan a médiát a kezükbe veszik, ahogyan központosítanak újra, és "nem rettennek meg" senkitől a világon, hanem kikiáltatják magukat "Megváltó Magyarországnak", miközben kezdenek egyre nagyobb teret engedni a zsidózásnak, gyűlölködésnek - szerintem olyan káoszt eredményez, ahol majd nem lehet egy biztos támpontot sem találni, amiben megkapaszkodhatna az ember, hogy az úgy jó. Következik az az időszak, amikor "mindenki azt cselekszi, ami jónak látszik az ő szemei előtt" (Bírák 21:22/b.) Különben a világ így él most is.

Hiszem, hogy Isten ma is szereti az Ő népét, Izraelt. És azt is tudom, hogy nem mindnyájan izraeliták, mert ahogyan Pál is írja:" Isten az ígéret fiait tekinti magul" (Róma 9:8/b) De az ítélet egészen az Istené! Egyedül ő ítélkezik majd mirajtunk, aszerint, hogyan igazodtunk az Ő beszédéhez. Hittünk-e Benne? Elfogadtuk-e Jézus Krisztust? És intése ma is élő: vigyáznunk kell magunkra és egymásra. És rendkívül fontos az igeismeret! "Mert békességes tűrésre van szükségetek, hogy az Isten akaratát cselekedvén, elnyerjétek az ígéretet." Zsidó 10:36 Erősítőnek pedig ott vannak a Zsidó 10: 19-39 versei.

C.S Lewis mondata: "Vannak más vallásokhoz tartozó emberek, akiket Isten titkos befolyása vezet, hogy vallásuknak azon részére összpontosítsanak, amely egyetértésben van a kereszténységgel és akik ezáltal Krisztushoz tartoznak anélkül, hogy tudnának róla. " Ezzel hogyan érthet egyet egy keresztény? És mégis vannak, akik elhiszik ezt.

"Emlékezzetek vissza... írja a Zsidó 10:32-36. Pál is azokkal a bélyegekkel dicsekszik, amit az Úr Jézus Krisztus evangéliumának hirdetéséért kapott a világtól. Akit nem üldöznek, megvizsgálhatja magát, mennyire egyezett ki a világgal.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr103308586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spearwort 2012.09.20. 17:47:01

Hm...
rögtön az első komoly bejegyzés, amibe hogy olvasni kezdelek belebotlok.
Nagyon egyetértek!Minden szavaddal. Úgy örülök, hogy ilyen higgadtan le tudtad írni, nem úgy, mint én. :)

Véleményemet erről:

testveremnek.blogspot.hu/2012/02/magyar-fruzsina-2012-02-01-i-beszedehez.html

Engem nagyon felháborítottak a dolgok állása, és indulataimmal nem tudtam mit kezdeni. Köszönöm neked nyugodtságodat, a korrekt összeszedettségedet e vihartépte időkben.
Azt hiszem sok ilyenre lenne szüksége e nemzetnek.

A békességet nem csak kívánni, de követni is kell.

stephy-alias:Nászta Katalin · http://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu 2012.09.20. 20:02:50

Én nem hallottam ezt a beszédét Magyar Fruzsinának, de minden elismerésem bátor kiállásáért.
süti beállítások módosítása