A Hetednapi adventista egyház honlapjáról
2013. május 12. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

A Hetednapi adventista egyház honlapjáról

"DIOTREFÉSZ (3JÁNOS 9-10)

Milyen fontos keresztény elvet fedezünk fel ebben a versben? Hogyan tanulhatjuk meg mi magunk is követni ezt?

Miután János szót ejtett Gájuszról és szolgálatáról, rátért a Diotrefész okozta problémára. Diotrefész annak a gyülekezetnek volt a vezetője, ahová Gájusz is tartozott. Nyilvánvalóan sok problémát okozott ez az ember, és János el is határozta, hogy a maga idejében foglalkozik az üggyel.

Olvassuk el 3Jn 9-10 verseit! Mi volt a probléma Diotrefésszel? A levélből megtudható kevés szóból is látszik, hogy magatartása homlokegyenest az ellenkezője volt annak, ami a kereszténység lényegéhez illik. Hogy viselkedett? Lásd még Ézs 14:13-14; Mt 12:37; 18:3-6; Fil 2:3!

Diotrefész valószínűleg kifejezetten problémás ember lehetett. Bizonyos gyülekezeti tagokat igyekezett félreállítani, sőt némelyeket ki is zárt, amiért alapvető keresztényi udvariasságot tanúsítottak mások iránt. Ez azonban még nem minden! Úgy tűnik, Diotrefész arra tört, hogy ő legyen a gyülekezet egyedüli vezetője, vagy legalábbis az, aki mindenben dönt. Valószínűleg összekeverte az evangélium szeretetét a hatalomvággyal. Arrogáns módon elutasította János apostol és mások tekintélyét; sőt Jánost még rágalmakkal is illette.

Ez veszélyes fejlemény volt, mert úgy tűnik, Diotrefész függetlenedni akart azoktól, akik szélesebb körben intézték az egyház ügyeit. Az ilyen hozzáállásban benne rejlett annak a lehetősége is, hogy ennek következtében igen komolyan megváltozhat az egyház természete, illetve az a szerep, amit a gyülekezeti tagok töltenek be az egyházban.

Elképzelhető, hogy mindannyiunkban „meghúzódik valami Diotrefész-ből"? Nézzünk magunkba! Nincs bennünk hataloméhség? Szoktunk azok ellen beszélni, akiket nem kedvelünk? Nem esünk abba a hibába, hogy azt tartjuk legjobbnak az egész egyház számára, ami személy szerint nekünk tetszik?"

Köszönöm Móklisnak, hogy felhívta a figyelmem a diotrefészi jelenségre.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr995296307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Móklis 2013.05.13. 07:11:13

Igazán nincs mit, Kati. Azt hiszem elég gyakran, maguk az emberek gyártanak maguknak Diotrefészeket, kicsiket, vagy nagyokat, azzal, hogy vezetőt választanak/ismernek el maguk fölé, ahogy Izrael is királyt akart magának, és ezzel szépen kiszavazzák Isten Szellemének a vezetését a gyülekezetből. Maguk sem tudják mit cselekszenek, csak szép lassan megváltozik minden, már nem olyan, mint addig, olyan világszagú, világízű lesz az egész, vallásos szósszal leöntve. Keresik, hol a megoldás, miért van mindez, de nincs kiút, csak a sodródás tovább az ellaposodott vallásos ügyködésben. Pedig, hát ott, ott romlott el az elején..., abban, amit senki sem mer megkérdőjelezni...
Az intézményekben vannak vezetők, az Egyházban nincsenek, azt hiszem a Mt 23:10 szisztematikus félrefordítása, már nem a véletlen kategóriájába tartozik...

stephy-alias:Nászta Katalin · http://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu 2013.05.13. 19:49:37

Azért van egy rend. Csak egyik sem nőhet a másik "fejére", úgy, hogy agyonnyomja, hanem ahogy a testben megvan mindenik tagnak a maga szerepe, úgy az egyházban is.A kiigazíthatóságot hiányolom a leginkább, az "ex-katedra"-prédikációkat, az olyan tanításokat, amiben csúszások, csúsztatások vannak, és nincs rá mód - épp a berögzült "menetrend" miatt kijavítani, meg aztán rossz néven is veszik... stb, stb.
A Máté 23:10 nekem egyértelműen azt mondta eddig, hogy nem csak nincs más orvos, hanem ne is menjünk más orvoshoz, mert az Úr a mi orvosunk. Még sok minden van, amit írhatnék, csak most épp begyulladt a torkom, és nincs erőm összeszedni a gondolataim.

Móklis 2013.05.14. 08:06:52

Van egy oldal Kati, amit én szeretek használni, ha van kedved nézd meg.
www.ujszov.hu/
A Mt 23:10-ben szereplő szó úr, vezető, nincs köze az orvosokhoz. A tanításhoz, talán van, hiszen a vezető sokszor tanít is, de annak meg nincs értelme, hiszen Jézus tanítóról már beszélt előtte. A Mester, Atya, Vezető hármasnak van logikusan értelme. A Szentlélek vezet, az egység által, és ebben a rend is ott van. Értem és ismerem a problémát, amit írsz. Sok összejövetel, olyan, mint egy szinházi előadás. Ennek is meg lehet a helye, értelme esetenként, de ez nem közösség. Ahol vezető van, vezetők vannak, ott nem is lesz soha közösség, mert nem a Szentlélek vezetése van a középpontban.

Móklis 2013.05.14. 08:09:56

És gyógyulj meg! : ))
süti beállítások módosítása