Értelmező kézi szótáramból
2017. február 22. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Értelmező kézi szótáramból

 

Az istenhit gyakorlatilag belenyugvás a megváltoztathatatlan dolgok menetébe. Bízd rá magad abban, amin nem tudsz változtatni. Viseld el abban a tudatban, hogy Ő mindent tud felőled, és megadja a kimenekedést, ha már nem bírnád elviselni. Igazából a hit fegyverletétel. És felöltözése mindannak, amit megígért a benne hívőknek. Mindenen csodálkozom és semmin sem csodálkozom.

A világot sajnálom, miközben nem sajnálkozom rajta. Nem örülök a vesztének, de örülök, hogy elmúlik. Szeretem az embereket és azt is szeretem, hogy Isten ítéli majd meg őket, nem én.

Az Istenben való hit egyetlen cselekvő része az evangéliumhirdetés. A többi passzív létezés, elszenvedés, passzív öröm az Ige tanulmányozásában, amiben nem részesek csak az Isten-fiak. A szenvedés okai pedig a hitetlenek, akik, mint a barmok, nem tudják mire élnek, merre mennek.

A tudás fájáról sem eszik mindenki egyformán. És a tudás fáját is Isten ültette. Nem azért, hogy idő előtt együnk róla. Beszédes üzenete számunkra, mikor az éretlen gyümölcstől is óv. Megfekszi, elrontja a gyomrunkat. Hát még az a tudás, amit idő előtt veszünk magunkhoz! Legyen az a gyermek keze ügyébe kerülő kés, gyufa, meglátása illetlen cselekedeteknek. Amihez nem ért, az megrontja. Még a tudás fájáról is a rendelt időben kell szakítani. De akkor nem szabad elszalasztani.

Megtudtam, hogy nem kellett volna szakítania ama első kettőnek annakidején róla. Megtudtam, mi az oka minden bajunknak. És megtudtam, hogy még ezzel a megtudással sincs vége a bajainknak. Hogy a sárlavina, ami ránk zúdult, még nem szűnt meg áradni, és ebből kimenekedés csakis felfele lehetséges... Úszni nem lehet benne, partja nincs, csak abban bízhatunk, hogy kiszabadít valaki belőle. Hogy küldenek értünk. És a küldött el is jött, ki is mentett. Olyan, mint a helikopterből alácsüngő kötél. Ha felnézel és megragadod, nyert ügyed van. Akik csak a sarat bámulják menthetetlenek.

Milyen kegyelmes az Úr, hogy azokra, akik annyira megnehezítették a lelkünket a sarat néző magatartásukkal, mikor Nála leszünk, már nem is emlékezünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr5312281001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása