Bemerítkezés, újjászületés
2010. november 18. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Bemerítkezés, újjászületés

Mikor születik újjá az ember?

Sokan nem értenek egyet ebben a kérdésben.

Nekem is fontos, mert olyan ez, mintha megkérdőjeleznék a hitelességem, vagy ellenőriznének az országban, miután már bent vagyok, van-e jogom bent maradni?

Nos erre több történet is van a Bibliában, gondoljunk csak a nem mennyegzői ruhát viselő emberre, aki bár bekerült a násznép közé, de kivettetett végül, mert nem volt megfelelő öltözetben.

Az Úr Jézus utolsó parancsa ez volt, mielőtt felment volna a mennybe:

"18. És hozzájuk menvén Jézus, szóla nékik, mondván: Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön. 19. Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében, 20. Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen! " Máté 28:18-20 És még ezt is mondta:

„Felele Jézus: Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába. A mi testtől született, test az; és a mi Lélektől született, lélek az. Ne csodáld, hogy azt mondám néked: Szükség néktek újonnan születnetek.” János 5:5-7

Tehát újjá kell születnie az embernek víztől és Szellemtől.

Tudjuk, hogy senki sem jöhet a világra, hacsak előbb meg nem termékenyült az anya az apától, azaz megfogan a mag és kilenc hónap múlva világra jön a gyermek.

Mivel Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtett bennünket, csak olyan parancsokat adott, amit fel is foghatunk, meg is érthetünk.

A zsidók számára teljesen egyértelmű volt a bemerítkezés. Ez a törvényhez igazodott, voltak különféle mosakodási szertartások, amiket el kellett követni, mielőtt az Úr jelenlétébe ment volna az ember. Újdonság ebben az volt, hogy most már mindenki számára elérhetővé vált Isten jelenléte, nem csak a papok privilégiuma volt.

A latornak nem volt ideje, lehetősége megkeresztelkedni, de volt kijelentése, ígérete magától az Úrtól.

Péter első evangélizációján az emberek késlekedés nélkül bemerítkeztek.

De voltak, akikre előbb szállt rá a Szent Szellem, még mielőtt bemerítkezhettek volna (Kornélius és háza népe).

Ezért Keresztelő – bemerítő- Jánost mindenki értette.

A bűneitek bocsánatára… Ez volt a megkeresztelkedés oka, célja. A befogadott beszéd volt a mag, ami kihajtott, amikor meg is keresztelkedtek.

Ez a kereszt botránya. De ehhez valódi bűnbánat és bűnfelismerés kell. Ezt pedig a Jézus Krisztusról szóló evangélium, igehirdetés hozza létre az emberekben, aminek nyomán megszületik a hit, ami megszüli a cselekedetet, azaz bemerítkeznek. Eltemetkeznek régi életük számára, és feltámadnak Krisztus számára.

Tehát, ha nincs ez, nincs hit, nincs feltámadás sem.

Van, aki már nem tudja megtenni. Mint pld. a lator. De ez kivétel. Az Isten kegyelméről mindenhatóságáról, mindenekfölöttiségéről beszél. Őt nem kötik szabályok, annak ellenére, hogy nekünk adott szabályokat, parancsokat. Ő kegyelmes, könyörülő. És nem vetette meg a latort, aki utolsó pillanatában hozzá fordult.

De aki még él, és van lehetősége szolgálni hátralevő idejében az Urat, annak meg kell keresztelkednie!

Maga Jézus is bemerítkezett.

A tanítványai kereszteltek.

Az ember születése nagyon jó példa megérteni Isten akaratát. Befogadjuk a beszédet, elhisszük azt, és miután elhittük, meg is tesszük. Megfogan a mag, a magzat megnő és mikor eljön az ideje: megszületik. Még az idő sem egyforma mindenkinél, van aki hamarabb, van aki később születik.

Ez a bemerítkezést példázza. Azzal, hogy egy imával, amit általában valaki segítségével mondanak el az emberek, akik megtérni vágynak, csak befogadják a magot, ami Isten beszéde. De a jó mag Isten országának fiai, akik gyümölcsöt is teremnek. Ezt pedig nem teremhetik, csakis az Úr Jézussal együtt.

Ha nem kellene megkeresztelkedni, akkor megtérni sem kellene a halott, vallásos cselekedetekből. De Isten országa igazság, békesség és Szent Szellem által való öröm. Nem erővel, nem hatalommal, hanem az én Szellememmel – mondja az Úr. A Szent Lélek pedig a már megszületett emberre árad. Maga Jézusra is, mikor feljött a Jordán vizéből, minekutána János bemerítette, ezután szállt le a Szent Lélek, mint egy galamb, és szólalt meg az Atya: „ És ímé egy égi hang ezt mondja vala: Ez amaz én szerelmes fiam, a kiben én gyönyörködöm.” Máté 3:17

Minden olyan igazság, ami az ember igazát kívánja igazoltatni, megcsúfoltatik. Egyedül az Ige az, aminek, akinek a világosságában járva nem tévedünk el, vagy visszatérhetünk a keskeny ösvényre.

Mert mi az evangélium? „Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűneitek bocsánatára és veszitek a Szent Szellem ajándékát.” Ap. Csel 2:38

És ezután egy ígéret hangzik el: „Mert néktek lett az ígéret és a ti gyermekeiteknek, és mindazoknak, kik messze vannak, valakiket csak elhív magának az Úr, a mi Istenünk.” Ap. Csel 2:39.

Ez pedig minket is bevon a kegyelembe, minket, akik hiszünk, akik befogadtuk az Úr beszédét, megbántuk a felismert bűneinket, megtértünk, és megkeresztelkedtünk. Mert nem mindenki keresztelkedhetett meg. Csak akik valóban megbánták, felismerték elveszett mivoltukat. A magnak el kellett végeznie bennük a munkát. A farizeusok ki lettek zárva.

6. És megkeresztelkednek vala ő általa a Jordán vizében, vallást tevén az ő bűneikről. 7. Mikor pedig látá, hogy a farizeusok és sadduceusok közül sokan mennek ő hozzá, hogy megkeresztelkedjenek, monda nékik: Mérges kígyóknak fajzatai! Kicsoda intett meg titeket, hogy az Istennek elkövetkezendő haragjától megmeneküljetek? 8. Teremjetek hát megtéréshez illő gyümölcsöket. 9. És ne gondoljátok, hogy így szólhattok magatokban: Ábrahám a mi atyánk! Mert mondom néktek, hogy Isten eme kövekből is támaszthat fiakat Ábrahámnak. 10. A fejsze pedig immár a fák gyökerére vettetett. Azért minden fa, a mely jó gyümölcsöt nem terem, kivágattatik és tűzre vettetik. 11. Én ugyan vízzel keresztellek titeket megtérésre, de a ki utánam jő, erősebb nálamnál, a kinek saruját hordozni sem vagyok méltó; ő Szent Lélekkel és tűzzel keresztel majd titeket. 12. A kinek szóró lapát van az ő kezében, és megtisztítja az ő szérűjét; és az ő gabonáját csűrbe takarítja, a polyvát pedig megégeti olthatatlan tűzzel. 13. Akkor eljöve Jézus Galileából a Jordán mellé Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjék ő általa. 14. János azonban visszatartja vala őt, mondván: Nékem kell általad megkeresztelkednem, és te jősz én hozzám? 15. Jézus pedig felelvén, monda néki: Engedj most, mert így illik nékünk minden igazságot betöltenünk. Ekkor engede néki. 16. És Jézus megkeresztelkedvén, azonnal kijöve a vízből; és ímé az egek megnyilatkozának néki, és ő látá az Istennek Lelkét alájőni mintegy galambot és ő reá szállani. 17. És ímé egy égi hang ezt mondja vala: Ez amaz én szerelmes fiam, a kiben én gyönyörködöm. „ Máté 3:6-17>

Nem érdemes vitatkozni ezeken a tényeken.

Aki igazán hisz, az kézzel-lábbal igyekszik mindent megtenni, hogy Isten előtt kedvessé váljon.

És minden más, ami ezen felül van, tanítás, táplálék nekünk, akik hiszünk, a mi kenyerünk, a fiak eledele, akárcsak a gyógyulás, a hit, a különféle ajándékai a Szent Szellemnek-Léleknek a szolgálatra.

De az alap az újjászületés Jézus Krisztus által, aki nem csak minta, hanem maga az út, maga az Ige, maga az Atya, maga az Isten. Nem lehet kétségbevonni szavait, sem a szájunk íze szerint igazítani, mert így támadnak a fonák dolgokat tanítók, akik maguk után akarják vonni az embereket. Mi mindannyian Jézus Krisztus követői kell legyünk. Őt kell hallgatnunk, az Ő parancsait megfogadnunk – ez figyelmeztetés minden ember számára.

Azért tudjuk szeretni egymást, mert Őt szeretjük, és Neki engedelmeskedünk, Őt keressük, Őt akarjuk mind jobban megismerni. Ezért mindenki, aki Őt, az Igét kutatja, keresi Őt fogja megtalálni. És mindenki, aki emberek után megy el fog tévedni.

Ezért nem nehéz egy kereszténynek a saját vélt igazát elhagyni, mert Isten az, aki megigazít, Isten az, aki megjutalmaz, Isten az, aki megtarthat, egyedül Ő. Mert nincs Isten rajta kívül.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr152456421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.11.18. 15:52:41

Nagyon jó témát Ragadtál meg,Kata! Alapvetően egyetértek. De úgy látom,nem mindenki helyzete "nyílegyenes". Itt van a bemerítkezés. Mi a helyzet avval az újjászületett testvérrel,akinek nincs elérhető közelségben olyan ker. felekezet,amely befogadja? A legtöbb felekezet csak úgy végez bemerítést,ha tagja lesz egy adott gyülekezetnek.

stephy-alias:Nászta Katalin · http://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu 2010.11.19. 07:27:22

Bárki, arra szolgáló testvér bemerítheti őt. Lásd Ap. csel.8:35-39,mikor Fülöp a szerecsenországi komornyikot bemerítette,vagy Péter a Kornélius házanépét.A felekezetek olyan emberekből állnak, akiknek ugyan olyan "jogosultságuk" van, mint az Úr tanítványainak.Nem ezt parancsolta nekünk az ÚR?
süti beállítások módosítása