Az értelmességről
2012. augusztus 25. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Az értelmességről

Nagyon üdítő olvasni a Bibliát. Ma Máté 16:1-12-öt olvastam és elcsodálkoztam megint valamin. 

"Hogyan nem értitek, hogy nem kenyérről mondtam néktek, hogy őrizkedjetek a farizeusok és sadduczeusok kovászától!?Ekkor értették meg, hogy nem arról szólott, hogy a kenyér kovászától, hanem hogy a farizeusok és sadduczeusok tudományától őrizkedjenek." Máté 16:11:12

 

Van ebben némi türelmetlenség. A tanítványai nem mertek, vagy nem tudtak gondolkozni. Az Úr pedig felszólította őket, elég ingerülten, ahogy ma hallom ezt a részt, hogy tessék gondolkozni, értelmezni, vigyázni és óvakodni. Nem mondta nekik, hogy majd én vigyázok rátok, hogy semmi idegen, hazug tudomány ne téríthessen el tőlem titeket. Nem, hanem megparancsolta, hogy ők vigyázzanak magukra. És ez ma is érvényes.

Később, amikor kijelentette, az akkor még Simon, Jóna fiának hívott Péternek, hogy neki adja a mennyek országának kulcsait, ez után megparancsolta a tanítványainak, hogy senkinek se mondják el, hogy ő a Jézus Krisztus. Hogy ő a messiás. Tulajdonképpen arra bíztatta őket, hogy ne árulják el senkinek az igazságot, ha kérdik tőlük. Még. Mert még nem jött el az ideje. Majdnem azt mondhatni, hogy akár hazudjanak is, ha kell. És ez után mondta el nekik, mi következik rá, hogy meg fogják ölni, ekkor féltette Péter, és ezután jelentette ki, hogy aki őt követni akarja az tagadja meg magát, és hogy aki meg akarja tartani az életét, elveszti azt, aki pedig elveszti az ő életét őérette és az evangéliumért, megtalálja azt.

Az Úr Jézus szabad volt a törvénytől. Teljesen. Benne volt a törvény. Ő maga volt a törvény. Betöltötte a törvényt. Ami azért adatott, hogy az ember rájöjjön, hogy bűnös, hogy félje Istent, hogy elvezesse Krisztushoz, aki bemutatta az Atyát, aki tökéletes, aki mindenható, aki szent, aki fölötte áll mindennek, amitől az ember tart vagy fél, bemutatta Isten atyai szeretetét, önfeláldozó szívét, irgalmasságát, azzal, hogy betöltötte a törvényt, aminek valamikor az idők kezdetén együtt alkotója is volt az Atyával és a Szent Lélekkel.

"Mert ez az a szövetség, melyet kötök az Izráel házával, ama napok multán, mond az Úr: Adom az én törvényemet az ő elméjökbe, és az ő szívökbe írom azokat, és leszek nekik Istenök és ők lesznek nekem népem." Zsidó 8:10

"Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be a Krisztus törvényét." Galata 6:2

Minket a szabadság törvénye fog megítélni. Mert Krisztusban szabadok vagyunk.

A törvény megerőtlenült az Úr Jézus  halálával.

"Az ellenségeskedést az Ő testében, a parancsolatoknak tételekben való törvényét eltörölvén;" Efézus 2:15/a

Istenhez vezető útja  beteljesedett Jézus Krisztus megjelenésével, betöltötte feladatát,

Ezért a törvénynél erősebb a Szent Szellem, aki a törvényt betöltött Krisztust a halálból feltámasztotta, legyőzve mindazt, ami ehhez a világhoz, ennek a teremtett világnak a törvényeihez köti az embert. Minden lehetséges Istennek.

Pár napja olvastam az Akháb történetét.

"És felele: Kimegyek és hazug lélek leszek minden ő prófétáinak szájában. Akkor monda az Úr: Csald meg és győzd meg; menj ki, és cselekedjél úgy." 1 Királyok 22:22; Jób 1:6

Isten mindenható. Mindent  megtehet. Őt nem korlátozza semmi. Ő a Teremtő. Azt tehet velünk, amit akar. Mi agyagedények vagyunk az Ő kezében. És Ő JÓ. Akkor is az, amikor mi nem annak érezzük. Őt nem ítélheti el senki. Felette senki sincs.

"Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de az ő lelkében kárt vall? Avagy micsoda váltságot adhat az ember az ő lelkéért? Mert az embernek Fia eljő az ő Atyjának dicsőségében, az ő angyalaival; és akkor megfizet mindenkinek az ő cselekedete szerint. Bizony mondom néktek: Azok között, a kik itt állanak, vannak némelyek, a kik nem kóstolják meg a halált, a míg meg nem látják az embernek Fiát eljőni az ő országában. " Máté 16:26-28

És az apostolok meglátták. Látták elváltozni az Urat a megdicsőülés hegyén, megtapasztalták, hogy Isten országa köztük van. És mindez csupán ízelítő volt Isten országából.

Nem tölt ez bennünket elég Istenfélelemmel és tisztelettel és hálával iránta?

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr944731665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása