Az Isten színpadán: "Aki nem testi parancsolatnak törvénye szerint, hanem enyészhetetlen életnek ereje szerint lett." Zsidó 7:16
2020. március 28. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Az Isten színpadán: "Aki nem testi parancsolatnak törvénye szerint, hanem enyészhetetlen életnek ereje szerint lett." Zsidó 7:16

 elet_a_szentlelek_ereje_altal_gyereahogyvagy.jpg

(a gyereahogyvagy oldalról kölcsönzött kép)

Olyan jó. Olyan jó, hogy Prédikátor kívülről szemléli önmagát, mint harmadik személyről ír, pedig ő az, aki írta a Példabeszédeket, amelyeknek rövid mondatai egy-egy igének felelnek meg. Lehet a tördelés Károli Gáspár munkája, de őt is Isten ihlette. Ma is ezek a tőmondatok, rövid, velős kijelentések hatnak a legerősebben. Honnan máshonnan vette volna az ember, hogy ez fekszik neki a legjobban, ezek a legemészthetőbbek, ezek a velős mondatok, amik átalakulnak bennünk és átformálják gondolkodásunkat – honnan mástól, mint Istentől, aki tudja, mire van szükségünk? Ez is bizonyság arra, hogy Ő teremtett. Olyannyira egy, kerek egész, tökéletes a Teremtése. A legszebb, legjobb emberi alkotások mind az Ő keze munkája, Őt dicsérik. Egy-egy festmény, egy-egy frappáns gondolat, egy-egy telitalálatos cikk, tanulmány, vers, karcolat, regény. Tényleg mindenért minden dicsőség Őt illeti. Ez annyira Jó. Mikor az ember felismeri Isten engedelméből, türelméből ezeket az aprónak tűnő morzsákat, egész más fordulatot tudnak adni egy-egy gondolatnak, emberi kutatásnak, értelmező igyekezetnek. Mert akik az igazságot szeretik… azokat elvezeti minden igazságra. Mert belőle van az ember, belőle „vágattatott” ki, lehetetlen elszakítani Tőle azt, aki az Övé, nincs olyan hatalom, erő, mely sikerrel szállhatna szembe Vele. Mert az ellenség  már legyőzetett. Már kiverte szájából a fogait. Mert amikor visszajön sokezer szentjével, a bemutatásra tér vissza, mint a színházban: lejátszani az utolsó felvonást. A világ az Úr színpada, amit felhasznál megmutatni az egész mindenségnek, kicsoda az ÚR. Kicsoda ISTEN.

Ez az előadás régóta zajlik, de csak nekünk tűnik hosszúnak – egy szempillantás az egész. Ahogy az élet is, az elenyésző élet. De az enyészhetetlen élet örök. És ez a kifejezés csak egyszer szerepel a Bibliában.

 

Prédikátor könyve 12. rész

 

  1. Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a te szíved a te ifjúságodnak idejében, és járj a te szívednek útaiban, és szemeidnek látásiban; de megtudd, hogy mindezekért az Isten tégedet ítéletre von!
  2. Vesd el a haragot a te szívedből, és vesd el a gonoszt a te testedből; mert az ifjúság és a hajnal hiábavalóság.
  3. És emlékezzél meg a te Teremtődről a te ifjúságodnak idejében, míg a veszedelemnek napjai el nem jőnek, és míg el nem jőnek az esztendők, melyekről azt mondod: nem szeretem ezeket!
  4. Amíg a nap meg nem sötétedik, a világossággal, a holddal és csillagokkal egybe; és a sűrű felhők ismét visszatérnek az eső után.
  5. Az időben, mikor megremegnek a háznak őrizői, és megrogynak az erős férfiak, és megállanak az őrlő leányok, mert megkevesbedtek, és meghomályosodnak az ablakon kinézők.
  6. És az ajtók kívül bezáratnak, amikor is a malom zúgása halkabbá lesz; és felkelnek a madár szóra, és halkabbakká lesznek minden éneklő leányok.
  7. Minden halmocskától is félnek, és mindenféle ijedelmek vannak az úton, és a mandulafa megvirágzik, és a sáska nehezen vonszolja magát, és kipattan a kapor; mert elmegy az ember az ő örökös házába, és az utcán körül járnak a sírók.
  8. Minekelőtte elszakadna az ezüst kötél és megromolna az arany palackocska, és a veder eltörnék a forrásnál, és beletörnék a kerék a kútba,
  9. És a por földdé lenne, mint azelőtt volt; a lélek pedig megtérne Istenhez, aki adta volt azt.
  10. Felette nagy hiábavalóságok, azt mondja a prédikátor, mindezek hiábavalóságok!
  11. És azonfelül, hogy a prédikátor bölcs volt, még a népet is tudományra tanította, és fontolgatott, és tudakozott, és írt sok bölcs mondást.
  12. És igyekezett a prédikátor megtudni sok kívánságos beszédeket, igaz írást és igaz beszédeket.
  13. A bölcseknek beszédei hasonlatosak az ösztökéhez, és mint a szegek, erősen le vannak verve a gyülekezetek tanítóinak szavai; melyek egy pásztortól adattak.
  14. Mindezekből, fiam, intessél meg: a sok könyvek írásának nincs vége, és a sok tanulás fáradságára van a testnek.
  15. A dolognak summája, mindezeket hallván, ez: az Istent féljed, és az ő parancsolatait megtartsad; mert ez az embernek fődolga!
  16. Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen az.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr7015565540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása