A MAGYAR DRÁMA NAPJÁN:  ŐSBEMUTATÓ A DUNAÚJVÁROSI BARTÓK KAMARASZÍNHÁZBAN
2021. szeptember 21. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

A MAGYAR DRÁMA NAPJÁN: ŐSBEMUTATÓ A DUNAÚJVÁROSI BARTÓK KAMARASZÍNHÁZBAN

oz_06459.jpg

 

 

Hamlear Nagy Ervinnel és Koltai Róberttel

Harsány, abszurd, Monty Python-szerű komédia

oz_09095.jpg 

Szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján mutatja be a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház a Hamleart, Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba színművét Őze Áron rendezésében. A produkció nyáron már szerepelt a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiválján, Őze Áron a rendezésért elnyerte Gyula város önkormányzatának díját. Az előadás mostantól „hazai terepen”, Dunaújvárosban látható két dunaújvárosi díszpolgár – Nagy Ervin és Koltai Róbert – főszereplésével. Ők először játszanak a Bartók Kamaraszínházban.

oz_06830.jpg

A Hamlear Shakespeare két művének – Hamlet és Lear király – cselekményét fűzi egybe, azok egymásra rímelő viszonyait, konfliktusait összehangolva kínál nagyívű, a főhős ifjúkorától öregkoráig tartó, burleszk elemekkel át- meg átszőtt, ugyanakkor finom és igényes paródiát. A színmű szerkezete és nyelve is a shakespeare-i hagyományokat követi: az első két felvonás a Hamlet sűrített változata, ezt két rövid jelenet, mint harmadik felvonás vezeti át az utolsó két felvonásba: egy, az eredeti történet fő- és mellékszálait egyaránt beépítő Lear-adaptációba.

oz_08292.jpg

A két szerző, Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba késő kamaszkori, őszintén elszabadult poénkodásából született az ötlet (és egy nem publikált első változat), mely nemcsak a dán királyfit, Hamletet hagyja életben, hogy utána Learként uralkodjon Britannia felett, hanem ebbe még belesző egy magyar ikont, Bánk bánt is. Az alkotók által „harsány, abszurd, Monty Python-szerű komédiaként” meghatározott darab jól játszható helyzeteket, számos izgalmas, hosszú utat bejáró karaktert, is igazán egyedi nyelvi humort ígér: a szöveget rímtelen jambusok, időnként prózában írt jelenetek, máskor énekbetétek teszik még változatosabbá. A szerzőpáros pedig arról is gondoskodott, hogy a komikus helyzetek bővelkedjenek mai fordulatokban, anakronizmusokban is. Egyes vélemények szerint a Hamlear a „kortárs magyar Shakespeare-recepció fontos és izgalmas új alkotása”.

 

 oz_06611.jpg

 

 

 

Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba

HAMLEAR,

a dán királyfiból lett brit király

Szomorújáték épp öt felvonásban,

William Shakespeare pompás nyomdokán

 

Szereplők:

Hamlear – Nagy Ervin

Bánk bán – Sipos Imre

Id. Hamlear – Koltai Róbert

Claudius/Kenetlen – Vasvári Csaba

Polonius/Cationtugud – Papp János

Laertes – Jegercsik Csaba

Edgar/Edmund – Ágoston Péter

Gertrúd/Goneril – Kovács Vanda

Ophelia/Regan – Marjai Virág

Cordelia – Alberti Zsófi

 

Díszlet- és jelmeztervező: Matyi Ágota

Súgó: Zsifkov Anita

Rendezőasszisztens: Palkó Panka

Rendező: Őze Áron

 

 instrukciok_a_rendezotol.jpg

Fotók: Ónodi Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr4616696212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása