Kockák
2022. augusztus 05. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Kockák

 

lepcsozetesen.png

Uborkaszezon

 

Mitől is hívják így? Nyáron van, amikor beérik a zöldség. Nőnek, híznak a meleg, nedves levegőtől.

A színházak elmennek pihenni. Kiürülnek a színpadok, a nézőterek, a falak – szabadságolnak.

Régen volt így. Régen így volt. Ma már nincs ilyen. Fesztiválról fesztiválra, turnéról turnéra – zsinórszám tartanak koncerteket, előadásokat. A nézők, akiknek egyéb dolguk most ne legyen, válogathatnak. Vagy ne is. Nézzenek meg mindent, legyenek ott. De az újságíró feltétlenül. A híradó, a hírvivő, az utókor számára látványosságokat lejegyző. Hogy legyen, mit a jövőnek böngészni, kutatni ínségesebb időkben?

Most azt teszem épp. A mostohább időszakokat nyálazom, vizsgálom, gyűjtök, mint a kincskereső, aki megtalálta jó részét s még keresi a hiányzó mozaikdarabkákat a fal beborításához. Hogy ne legyen hiányfoltos, csorba, töredezett.

 

Fegyelem

 

Fegyelmezettnek lenni azért jó, hogy a fegyelmezhetetlenek legyen, akiket irányítsanak.

Az önfegyelem a katonáknak való. A fegyelmezés a vezetőknek. De vezető sem lehet az, akinek nincs önfegyelme. Mikor vezetsz magad fölött is uralkodsz. A szabadság fogalma általában a fegyelmezetlenséghez fűződik. És a művészet fegyelmezetlen. Épp ebben rejlik vonzereje. A művészeket, kik zabolátlanul szabadok, a katonás falazók, kik várakat építenek – korlátoznák, gyűjtenék egybe, hogy feldíszíthessék velük felépítményeiket. A tücsök és a hangya meséje lapul minden mögött. A hangya szorgosan összehordja, mit a tücsökzene mámoros légkörében izzadt össze.

Voltam katona, voltam művész.

Néha össze is folyik a kettő.

Kell a katonás önfegyelem s kell művészi bátorság, fantázia minden remekmű(velet)he(/ö)z… 

2022-07-28

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr8417901137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása