Bizonyságtétel
2015. március 15. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Bizonyságtétel

Nos, akkor vegyük elölről.

Úgy kezdődik, hogy valaki azt állítja, van Isten. Ha eléggé meghalljuk, akkor lesznek kérdéseink. Ez a legjobb állapot. Minden kérdést fel kell tenni. Ki kell hámozni a világban felhalmozódott információ-hegyekből, azt, amit Isten mond magáról. Amit üzen.

És máris benne vagyunk a sűrűjében.

Mert hogy beszél. Sőt, üzent. És ma is üzen egyfolytában. Hogyan? Ez is egyike a kérdéseknek. És ekkor jön a személyes bizonyságtétel. Mert enélkül nem lehet. Az Isten már csak ilyen. Követei vannak. 

Az első, amit kijelent magáról, hogy Ö az Úr, és nincsen rajta kívül más. Isten sincs rajta kívül más.(Ézsaiás 45:5.) Ő az egyetlen. Aki mást mond, hazudik. Egyedül Ő az Igazság. És hogyan bizonyította ezt be az emberiségnek? Úgy, hogy eljött személyesen hozzá. Olyat tett, ami egyeseket megbotránkoztat, egyeseket megragad. Eljött és bemutatta erejét, hatalmát, szeretetét, irgalmát, igazságosságát. Mindezt önmagában. Nem felöltött jelmezként virított istenségével, hanem Ő Maga volt az teljes, és nemes egyszerűségében. Szójáték lenne, ha azt mondanám, és nagyszerűségében. Mert hogy Ő ennél több. Csodálatos.

Nevet is mondott, mikor bemutatkozott: Jézus Krisztus, az Isten Fia. És azóta, hogy ezt tudjuk, az ajtó is nyitva, hogy bemehessünk Hozzá, és beszélgessünk Vele.

Valahogy így kezdődik...

Mindez rögzítve van egy vastag könyvben, amit a világ Bibliának nevez, amiben eligazodni sem lehet az Ő segítsége nélkül. Ha kinyitod, és elolvasol belőle valahonnan egy részt, kizárt, hogy ne érintene meg. Ez az Ige tulajdonsága. Cselekszik. Hat. Nem tér vissza üresen Istenhez, hanem valamit elvégez az ember szívében. Ezért aztán nincs más út és mód, Istent jobban megismerni, mint hogy engedjük olvasni bennünk, hogy Őt olvasva megismerkedhessünk Vele és magunkkal.

Az ismerkedés pedig mindig személyes, személyfüggő. Ezért lehetetlen találkozás nélkül megvalósítani. Együtt kell lennünk ahhoz. Vele és egymással. Ez az első lépés.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy legalább ketten találkozunk, és időt töltünk egymás társaságában, kezünkben a Bibliával, ami Isten levele számunkra. Nem tanítjuk egymást, hanem együtt tanulunk az Úrtól. Így lesz tökéletes a hármas kötelék, ami nem szakad el egyhamar. 

 És akkor kezdjük. Isten ott van, ahol ketten legalább összejönnek az Ő nevében az Övéi közül, ezt mondja a Máté 18:20. Én itt vagyok a világ egyik sarkában, te, aki olvasol valahol egy másik sarkában, és elválaszt bennünket a tér, viszont Istennek semmi sem lehetetlen, írja a Lukács 1:37, így hát Ő is itt van köztünk, ha az a szándékunk, hogy megismerkedjünk Vele. És bízhatunk Benne, hogy amit állít, az úgy is van. 

Kicsoda Isten? 

Azt állítja magáról, hogy Mindenható. Éppen nem azt látni ebben a világban. Mert azt feltételezzük, hogy jó Isten, mert ezt gyakran hallhattuk. Csak éppen nem láttuk. Miért? 

"És nem akartok hozzám jönni, hogy életetek legyen!" kiált föl a János 5:40-ben. 

Ebben a mondatban is minden szó cselekszik valamit bennünk. Azt üzeni, hogy fáj az Úrnak, hogy nem akarnak hozzá fordulni az emberek. Azt állítja, hogy ettől lesz életük az embereknek. És azt tudjuk, hogy csak aki él, az tehet valamit. És hogy az élet minden. Aki él az lát, hall, ért. Mi is élni akarunk. 

 "Aki engem látott, látta az Atyát". János 14:9

"Én és az Atya egy vagyunk". János 10:30

És aztán mi is történt? Ezért a kijelentéséért megölték. De harmadnapon feltámadt. Megjelent az ő tanítványainak, még a hitetlen Tamásnak is, és elküldte őket, hogy mondják el minden embernek, kicsoda Ő, mit tett értük. Ez az örömhír. 

Nincs Istenről szóló bizonyságtétel személyes meggyőződés, átélés, tapasztalat nélkül. Ő hitelesíti a követeit. Nem lehet személyes bizonyságtétel nélkül beszélni Róla.

És a megismerésnek, az ismerkedésnek sosincs vége. Pál apostol ezért is imádkozott így: 

"...meghajtom térdeimet a mi Urunk Jézus Krisztusnak Atyja előtt... hogy adja meg nektek az Ő dicsősége gazdagságáért, hogy hatalmasan megerősödjetek az Ő Lelke által a belső emberben..., hogy megérthessétek minden szentekkel együtt, mi a szélessége és hosszúsága és mélysége és magassága az Isten jóvoltának, és megismerjétek a Krisztusnak minden ismeretet felül haladó szeretetét, hogy ekképpen beteljesedjetek az Istennek egész teljességéig." Efézus 3:14-19

Szándékosan fogalmazok egyszerűen. Így könnyebben érthető. És bár a Károli Gáspár fordításból idéztem, azt hiszem világos. 

Uram! Hálát adok a Te bőkezű kegyelmedért, a türelmedért, a várakozásodért irántam, irántunk! Kérlek, segíts, hogy gyümölcsöket teremjen személyes bizonyságtételünk. Hiszem, hogy neked semmi sem lehetetlen, így nekem sem, és azoknak sem, akik bíznak Benned. Kérlek, segíts abban, hogy a Te akaratod szerint cselekedjünk, a Te dicsőségedre. A Veled való mélyebb kapcsolatra törekszem. A Te hangodat kívánom hallani, a Te hangodat követni, Veled. Az Úr Jézus Nevében, akié vagyok. Ámen.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr877270641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása