2009. január 15. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Mindennap az ige fényében

Andrew Kuyvenhoven

Január 14.

A BÁRÁNY KARDJA

A mai napon olvasandó igeszakasz: Jel 1,9-18

9 Én, János, testvéretek és társatok Jézussal a szenvedésben, a királyságban és az állhatatosságban, a Patmosz nevű szigeten voltam az Isten igéjéért és Jézus bizonyságtételéért. 10 Lélekben elragadtattam az Úr napján, és hátam mögött hatalmas hangot hallottam, mintha trombitáltak volna, 11 amely ezt mondta: "Amit látsz, írd meg egy könyvben, és küldd el a hét gyülekezetnek: Efezusba, Szmirnába, Pergamonba, Thiatirába, Szárdiszba, Filadelfiába és Laodiceába". 12 Megfordultam, hogy lássam, milyen hang szólt hozzám, és amikor megfordultam, hét arany gyertyatartót láttam, 13 és a gyertyatartók között az Emberfiához hasonlót: hosszú palástba volt öltözve, mellén aranyövvel körülövezve; 14 feje és haja fehér volt, mint a hófehér gyapjú, szeme, mint a tűz lángja; 15 lába hasonló volt a kemencében izzó aranyérchez; hangja olyan, mint a nagy vizek zúgása; 16 jobb kezében hét csillagot tartott, szájából kétélű éles kard jött ki, és tekintete olyan volt, mint amikor a nap teljes erejével fénylik. 17 Amikor megláttam, lába elé estem, mint egy halott, ő rám tette jobbját, és így szólt: "Ne félj, én vagyok az első és az utolsó, 18 és az élő: halott voltam, de íme, élek örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol kulcsai.

-------------------------------------------------------------------------------- "...szájából kétélű éles kard jött ki." (Jel 1,16)

Mindaz, amit az Ószövetség megjövendölt a Messiásról, Jézusban teljesedik be. Mégis, kiderült, hogy minden annyira más, mint ahogy bárki remélte. Isteni módon más. Például Izrael arra a következtetésre jutott, hogy olyan szabadítót kell várnia, aki harcos lesz. A Messiás (azaz a Felkent, a Király) szét fogja szórni minden ellenségét. Szent háborúba vezeti majd népét. Tartós békét teremt és visszahozza az aranykort Izráelnek és a világnak. Mi történt hát a harcos királyra vonatkozó próféciákkal? Jézus máris a "Király". Legalábbis egy ember látta Őt királyi pompájában. Ez a valaki János volt, Patmosz szigetén. De hogy is állunk ennek a királynak a kardjával? Igen van neki kardja. Csakhogy nem ott viseli, ahol minden más katona hordja a kardját, nevezetesen baloldalt, kihúzásra készen. A kard az ő szájából jön ki. Minden tekintetben fontos része ez a nagy meglepetésnek, az Isten országáról szóló örömhírnek. Az oroszlán úgy jelent meg, mint bárány. A bíró irgalmazni jött. Az arató vetni. És a Király kardja, szablyája jött ki a szájából. Az Ige az Ő harcosa. Mégis, az Úr igéje, szava - az Úr kardja, szablyája. Krisztus annak idején figyelmeztette a városokat, ahol hallották igéjét, hogy ha nem figyelnek rá és nem engedelmeskednek neki, akkor nem lesz remény számukra az ítélet napján. Krisztus ugyanazt mondja a mi kontinensünknek is, mely egykor tele volt templommal és Bibliával. Nem szabad rászednünk magunkat az evangélium látszólag ártalmatlan jellegétől, sem attól a könnyedségtől, ahogy az emberek bánnak az igével (akár szeretik, akár megvetik, akár befogadják, akár elvetik azt). Valójában az evangéliumnak megvan a hatalma arra, hogy megnyissa vagy bezárja Isten országa ajtaját. A szablya - Isten szava, Isten szava - szablya. --------------------------------------------------------------------------------

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr48878928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása