2009. május 05. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Ma délután dolgozom, és nem tudok elmenni este hatkor!

Az jutott eszembe, hogy a testben vannak olyan részek, amelyek nem "ékesek" pld. az epe. A kiválasztást segíti elő, a salakanyagoktól tisztítja a szervezetet...

Lehet én vagyok az epe?

Az epe a májban termelődik, de az epehólyagban raktározódik. Ez utóbbi szoros összefüggésben van a hasnyálmiriggyel, egymásra utalt működésük meghatározó az emberi szervezet egészségére. Az étellel a tápcsatornába jutó zsírnemű anyagokat a szervezetünk a fehérjékhez és a szénhidrátokhoz hasonlóan csak megfelelő átalakítás: emésztés után képes hasznosítani. Míg azok lebontása már a szájüregben, ill. a gyomorban megkezdődik, a zsíroké a gyomrot követő tápcsatornaszakaszban, a patkóbélben történik. Ide ömlesztik egy közös kivezetőcsövön keresztül zsírbontó nedveiket: a máj – az epevezetékek és az epehólyag közvetítésével –, valamint a hasnyálmirigy. Anatómia Az epehólyag a máj jobb oldalán helyezkedik el. Itt található a máj által megtermelt epe raktára. A májban képződött epe az epecsatornákon, majd az epevezetéken át hagyja el a májat, és az epehólyagban raktározódik. A máj epevezetéke és az epehólyag kivezetőcsöve közös epevezetékké egyesül, majd ehhez társul még a hasnyálmirigy vezetéke is. Az epét az ókoriak nyomán a középkor orvosai is sokáig az életfenntartó testnedvek közé sorolták. Teljes joggal, hiszen olyan mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek – ha ilyen úton nem szabadul meg tőlük a szervezet – súlyos betegséghez vezethetnek. Működés Az epetermelés folyamatos, kb. napi 1–1,5 liter, de napszaki ingadozás észlelhető. Éjjel kevesebb epe termelődik, mint nappal, étkezések után kb. három órával van a maximumon. Az epehólyagban felgyülemlő epe az epehólyag falának felszívóképességének köszönhetően betöményedik, az epe a májban termelt folyadékhoz képest 10%-kal töményebbé válik. A közös epevezetéken keresztül jut az epe a nyombélbe. A bélbe történő beszájadzást erős izomgyűrű zárja. Étkezési szünetekben, ill. megfelelő inger hiányában zárt az izomgyűrű, és így az epe nem kerül a bélbe. Természetes vagy mesterséges ingerek hatására az epehólyag összehúzódik, és a tárolt epe a nyombélbe ürül. Az epe jellemző és az emésztés szempontjából legfontosabb alkotórészét az epesavas sók képezik. Ezek a májban a koleszterin átalakulási termékeiként keletkeznek. Az epesavak a táplálék zsírösszetevőinek lebontásában játszanak szerepet, megteremtve a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok bélnyálkahártyán keresztül való felszívódásának feltételét. Az epének ugyancsak jellemző összetevője az epefesték, amely főleg bilirubinból áll. A bilirubin a vörösvértestek festékanyagának, a hemoglobin hem részének lebontási terméke.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr161103556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tünde 2009.05.05. 11:44:54

Epe? Érdekes gondolat. Igen nagy bajt okoz a testben, ha rosszul működik, kövek vannak benne... stb. Addig jó az embernek, amíg teljesen észrevétlenül működik ez a szerve.
süti beállítások módosítása