a tanulás ...
2013. május 11. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

a tanulás ...

Valamikor olvastam egy könyvet arról, mit jelent egy nyájhoz tartozni. (Már nem tudom, ki írta.) A juhok természetéről oktatott, és elmesélte, hogy azért sem szabad egy báránynak-juhnak átcsatlakozni egy másik nyájhoz, mert megbetegedhetik. T.i. vannak olyan betegségek, amik a nyájon belül kezelendőek, és egy másik nyájhoz tartozó juh betegsége megfertőzheti az odabitangolt juhunkat. A pásztor gondoskodik a nyájáról, mindegyiket jól ismeri, személyesen kezeli, gyógyítgatja, nevükön szólítja őket. De az idegent nem ismeri. Nem tudja kezelni. S még annak betegségéből sem tudja kigyógyítani, s ha a juh ottmarad, megfertőzheti a többit is.

Lefordítva ezt a hívők életére: mindannyian valahogyan megtérünk, valakinek a bizonyságtételére, aki aztán elvisz bennünket a maga gyülekezetébe, ahova beépülünk, és elkezdünk fejlődni-tanulni. Ha építkezik az ember, egyféleképpen teszi azt, nem módosít menet közben a terven. Lefekteti az alapot és erre épít. És így épülünk fel lelki házzá.

Ha valaki átmegy, vagy átjön egy másik gyülekezetből, ahol másként építkeztek, megzavarodhat az eltérő tanítástól, építkezéstől, és megrekedhet a fejlődésben, vagy másokat is megzavarhat.

Igen: az alap ugyanaz: Krisztus. Mégis annyiféle gyülekezet van, és mind azt hiszi, hogy jó helyen van. Úgy kell hinni, ahogy ott tanítják. Ha mégis elcsatangolna máshová, azonnal szembe ütközne  a másféle gyakorlattal, tanítással.

Van egy könyv – biztos több is – ami a gyülekezetek történelmi útvonaláról ír. E.H.Broadbent: Zarándok gyülekezet. Ez Isten élő gyülekezeteinek időbeli „útvonaláról”szól. Élő, azaz olyanok gyülekezete, akik hallják, és követik a Pásztor Hangját-Szavát.

A mai neo-protestáns gyülekezetek többsége is azzal a reménységgel és hittel létezik, hogy hallják az Úr hangját, és azon az úton járnak, amit Ő jelölt ki nekik.

A nagy és nehéz kérdés az: mitől vannak a kiszakadások, elmaradások, elválások, széthúzások, stb.? Tudjuk, hogy Pál útja is elvált Barnabásétól, és a Biblia csak Pállal foglalkozik, Barnabást nem követi. Nekünk pedig az Ige az útmutató.

Mentségünkre legyen és lett mondva, a János evangéliuma is úgy fejeződik be, hogy nem lehet mindazt leírni és elmondani, amit az Úr cselekedett itt a földön, amíg itt volt, és az Apostolok cselekedetei sincs lezárva. Tehát megengedett, sőt hihető, hogy nagyon sok olyan dolog van, amiről nem tudunk-tudhatunk, mégis az Úr indította el, az Ő dicsőségére. Tehát akkor semmi aggodalom? Úgy tűnik. Mégis, mindig megsebesülünk, amikor valaki elmegy, amikor valakiről valami kiderül, anélkül, hogy ő maga vallotta volna be, stb.

Én magam is egyféleképpen nőttem az Úrban. Az Úr akaratának megismerésében. Ebben benne volt a próba is, ami az igének való engedelmesség következtében elszenvedett sértések, bántások, kirekesztések voltak. 

Ha valaki következetesen kitart az Ige mellett, lehetetlen, hogy ne érje bántalmazás- valamilyen szintű - a világ részéről. Először is ott kezdődik, hogy ő maga teljesen megváltozik! Már ez konfliktus-előidéző. Hogy ennek ellenére mégis megmaradjon az Úr mellett, az Úr mind jobb és mélyebb megismerésére van szüksége. Ez pedig nem megy ige-ismeret és engedelmesség nélkül.

A különbségek a különféle gyülekezetek közt óriásiak lehetnek. Ami eldöntheti, melyik, vagy ki az, aki az Urat igazán követi, talán az az "illat", ami egyesek számára élet, - akik üdvözülnek -, mások számára halál illata lehet. És hát szükség van az értelmünkre is ( a szívünkre is), hogy megértsük, mi az Úr kedves és tökéletes akarata.

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr215295560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Móklis 2013.05.12. 10:25:17

Kati! Szerintem, többek között azért van olyan sokféle gyülekezet, mert az emberek mindenáron meg akarják mondani Istennek, hogy mit, hogyan kell csinálni. Így aztán Isten mindíg újabbakat és újabbakat hoz létre. Aminek persze megvan az a haszna is, hogy így sokféleképpen megmenthetők emberek.
Egyébként a tanulás egy nagyon természetes folyamat. Nem láttam még olyan csecsemőt aki a szomszédba járt volna anyatejért. Aztán ahogy nő, már nem csak otthon étkezik, hanem az iskolában, a nyári táborban, a munkahelyén stb.
Amit írsz, teljesen rendben van csecsemőknél, és természetes módon meg is valósul. Amikor viszont diotrefészivé válik a dolog és infantilis állapotban próbálják tartani a hívőket, megerőszakolva ezzel a keresztények természetes fejlődési folyamatát, akkor vagy belenyugszik valaki infantilis állapotába, vagy kiszakad...
A megismerésre az új, máshonnan jövők esetében is van lehetőség, nem csak a frissen megtérteknél. Így a máshonnan jövőkkel ugyanúgy ki lehet alakítani a személyes kapcsolatot.
A szeretet univerzális, a csoportok akkor válnak átjárhatatlanná, amikor már nem a szereteten van a hangsúly, hanem a hókuszpókuszon, a kegyesség látszatán. A kereszténység, nagyon egyszerű dolog, még írástudatlanok is megértik, csak azok bonyolítják el, akik üzletelni akarnak vele, mert hát egyszerű dolgokban nics üzlet, azt mindenki tudja, ezt Demeterék is gyorsan levették Efezusban.

stephy-alias:Nászta Katalin · http://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu 2013.05.12. 10:40:22

"Amikor viszont diotrefészivé válik a dolog és infantilis állapotban próbálják tartani a hívőket, megerőszakolva ezzel a keresztények természetes fejlődési folyamatát, akkor vagy belenyugszik valaki infantilis állapotába, vagy kiszakad...
A megismerésre az új, máshonnan jövők esetében is van lehetőség, nem csak a frissen megtérteknél. Így a máshonnan jövőkkel ugyanúgy ki lehet alakítani a személyes kapcsolatot."
Igaz. Köszönöm a helyreigazítást.

stephy-alias:Nászta Katalin · http://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu 2013.05.12. 10:46:20

Egészen elkerülte a figyelmem ez a levél, és ez az igei rész. De hiszen ez igazán megengedővé kell tegyen minket!
Köszönöm, Móklis.
süti beállítások módosítása