Színház projekt
2016. december 21. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Színház projekt

Színházi alapelvek, követelmények

(1980-as években álmodott)

Mitől jó egy rendező? Először is van világnézete. Másodszor humánus ember. Ami azt jelenti, hogy annyira szereti a színészeit, hogy időnként a szerep, az előadás érdekében meg is gyötri őket, ha erre szükségük van. Harmadszor: mindig a lehető legjobb szereposztást csinálja. Negyedszer: nem megalkuvó, nem kivételez, nem megvásárolható. Ötödször: azzal a darabbal, amit kiválasztott, mondani akar valamit a világnak. de nem azt akarja mondani, hogy semmi mondanivalója. Hatodszor: nem bocsátja meg a művészietlen viselkedést senkinek és következetesen jár el, ha az előadását ilyen vagy olyan okok miatt csorba éri. Hetedszer: minden színészével elfogadtatja rendezői elképzelését, amit minden egyes alkalommal megvitat velük. Nyolcadszor: nyitott minden új, az előadást segítő elképzeléssel szemben. Kilencedszer: nem meggazdagodni akar a rendezésből, hanem a közönséget /népet/ akarja gazdagítani rendezéseivel. Tizedszer: soha nem köt kompromisszumot.

Milyen a jó színész? Először is van világnézete. Másodszor: ezt mellé- vagy alárendeli a rendezői elképzelésnek. Harmadszor: becsületes kollega, akinek az a legfontosabb, hogy az egész előadás jó legyen, ezért segíti a partnereit ennek érdekében. Negyedszer: nem okoskodik. Ötödször: mindig tudja a szövegét, és nem támaszkodik a súgóra. Hatodszor: nem késik, részt vesz minden próbán, és semmi sem fontosabb, mint az éppen alakítandó figura. Hetedszer: köteles ellentmondani a, ha nem egyezik véleménye az alakítandó figurával kapcsolatban a rendezőével. Nyolcadszor: nyitott szívvel játszik, nem csinál sohasem úgy „mintha”, teljes lényével éli a szerepét. Kilencedszer: nem néz ki a közönségre, hacsak szerepe nem kívánja, nem játszik rá, nem ripacskodik, és nem mászik partnerének szövegeire, hagyja érvényesülni kollegáit is. Tizedszer: nem alkuszik meg, nem vásárolható meg, tisztességes, becsületes ember.

Milyen a jó színház? Van egy jó igazgatója, három kiváló rendezője, legalább negyven remek színésze, legalább tíz műszaki embere, legalább három világosítója és három hangtechnikusa, három kitűnő szervezője, jegypénztárosai, jegyszedői, karbantartói, takarító személyzete, három kapusa, három ügyelője, három súgója, egy koreográfusa, egy zenekara, két anyagbeszerzője, három díszlettervezője, három kosztümtervezője,  négy varrónője, három kellékese, öt asztalosa, két raktárosa, egy dramaturgja, egy irodalmi titkára, egy titkárnője, egy műszaki igazgatója – egy vagy több gazdag mecénása...

Hogyan működik egy jó színház? Figyelembe veszi színészállományát, ezek után a közönség szükségleteit, összeállít egy kitűnő repertoárt évi 6-8 darabból, reklámozza az előadásait, kihoz egy-egy előadást hat heti próbával, ez azt jelenti, hogy egy héten hat napon át próbál, a kész előadásait a szervezőkkel beszervezteti, a szervezőket kiküldi , hogy közönséget szervezzenek, nem adja olcsóbban a színházjegyeket, mint a filmszínház, a színészeit jól megfizeti, a rendezőit szintén, megszervezi a művészeti tanácsot, aminek tiszte és feladata megszemlélni és megvitatni az előadásokat még annak bemutatása előtt, vendégrendezőkkel, vendégművészekkel élénkíti az éves programot, tájelőadásokat szervez színházi városokba és más színházak előadásait fogadja színházába, kitalál egy olyan rendezvényt, ami csak az illető színházra jellemző és ezt évente megszervezi, kötelező módon teret enged kísérleti előadások számára, ezekre is közönséget szervez, füzetet vagy könyvet ad ki színházi életéről, ami havonta vagy negyedévenként megjelenik, előadásainak turnékat szervez más országokba is, felveszi előadásait videóra és az lejátszatja színészeinek, rendelkezik legalább három teremmel, ahol előadásokat lehet tartani...

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr7112064613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása