KÖNYVBEMUTATÓIM
2018. április 14. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

KÖNYVBEMUTATÓIM

 

* Nászta Katalin egykori sepsiszentgyörgyi színművész két könyvét – a Thália erdélyi napszámosai interjúkötet, valamint Ének az élőknek verseskötet – mutatja be Cseke Gábor költő, író, közíró április 16-án, hétfőn 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncegyüttes stúdiótermében, és 17-én, kedden 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó első emeleti dísztermében. A szerzővel beszélget Szebeni Zsuzsa és Czegő Zoltán.
http://www.3szek.ro/load/cikk/112136/mi_hol_mikor

Szacsvay Akadémia. A Szacsvay Akadémia meghívottja vasárnap 18 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében L. Balogh Béni, a budapesti…
3SZEK.RO

naszta_katalin_plakat.jpgkolozsvari_plakat.jpgNászta Katalin új könyve: Thália erdélyi napszámosai

A közelmúltban jelent meg barátunk és szerzőtársunk, Nászta Katalin könyve, Thália erdélyi napszámosai címmel. A múlt század nyolcvanas éveiben, fiatal erdélyi színésznőként végigkérdezte idősebb és vele nagyjából egykorú pályatársait arról, hogy mit gondolnak a színházról. Nászta Katalin 1982-1983 között készült beszélgetéseit először a Korunk közölte. Miután a művésznő 1989-ben áttelepült Magyarországra, a helyváltoztatás, az új körülményekhez való alkalmazkodás nem tette lehetővé az interjúkötet kiadatását, amelyről végül le is mondott. Csak most, 2018 tavaszán jelenhettek meg kötetbe rendezve a 35 évvel ezelőtt készült beszélgetései a sepsiszentgyörgyi Tinta kiadó gondozásában. A kötetet a nagyközönség április 16-án 18.00 órakor Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncegyüttes Stúdiószínpadán, április 18-án 17.00 órakor a csíkszeredeai Kájoni János Megyei Könyvtárban, majd április 20-án 18.00 órakor Kolozsváron, a Kolozsvár Társaság székhelyén tartandó, beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatókon ismerheti meg.

A szerző így vall az interjúkötet születéséről: „A színész fel szerette volna térképezni azt a tünékeny világot, amit a deszkákra állított játék jelentett, és ami csak addig tartott, amíg a függöny le nem gördült. Emléket akart állítani azoknak, akik önmagukat nem kímélve, tanítottak? neveltek? de mindenképpen komolyan szórakoztatták a közönséget. A műhelytitkokról szóló, faggatózó beszélgetések a színművészet szakmai becsületét vissza-, vagy felállítandó szándéka szervezte végül kötetté a munkát. Hogy ne felejtsék el azokat, akik estéről estére, mindent félretéve a mindenkori közönséget akarták szolgálni – hittel, becsülettel, Thália papjaiként. Akkoriban ez volt az egyházak mellett a második fórum, ahol közösségi szinten kiteljesedhetett a magyar nemzetiség szolgálata,. Kultúrát, önazonosságot, mérhető értéket teremtve.”

A kérdező igyekezett a lejegyzés pontosságával a művészek valódi énjét megörökíteni. A válaszoló művészek fele már nem érhette meg a kiadást, de a közönség emlékezetében még mindenki él.

http://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=50697

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr913833464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása