Jegyzet - egy rovat mottójára
2019. június 19. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Jegyzet - egy rovat mottójára

 nevtelen_3.png

(Vannak tehetséges, értelmes, de célt tévesztett emberek, akiknek egyelőre nincs képességük meghallani a velük beszédbe elegyedni akaró embert, ha az nem a szájuk íze szerint gondolkozik. Ezért írom ide, és nem rágom a szájába mondandómat. Abban reménykedem átértékeli tudását.)

A mottó: 

„A valódi művészet célja nem más, minthogy szépséget, jóságot és időtálló értéket közvetítsen.” (V. Gy.)

 A jegyzet:

Tévedésre építeni egyenes út a bozótba, kés nélkül.

A művészet célja nem lehet csupán a szépség, a jóság közvetítése igazság nélkül.  Nincs tartóoszlop, amin megállna. A szépség, a jóság is bizonytalan, relatív faktorok a világban. Szempontok szerint rendeződnek, és a szempontok különböznek.

Szép az, ami tetszik – ismerjük a filozófiát, de a kinek mi tetszik, már olyan vizekre vezet, ahol elúszunk egymás mellett. Szép az, ami érdek nélkül tetszik – hangzik a kiegészített állítás, és ezen is el lehet gondolkodni. A szépség és a jóság sem garancia az időtálló értékre. Épp az előbbiek fényében. Ki határozza meg?

És a képek, a fantázia ellenőrizetlenül száguldozhat, bizony sok kárt okozva tudatunkban, ha nincs biztos talaj a lábunk alatt, ha összekeveri a természetes dolgokat az elképzelt, bizonyíthatatlan, csuszamlós féligazságokkal. Értékállóvá egyedül az igazság, a változhatatlan tehet bármit. Érvényesítő pecsétet egyedül ez adhat. A szubjektív ízlésvilágnak megvan a létjogosultsága önszféránkban, de ami kikerül a világ szeme elé, annak felelősen kell viszonyulnia ahhoz. Minden féligazság, teljes hazugság. Az pedig úgy üt gyomorszájon, hogy észre sem veszed, már bele is haltál. Elvarázsol, meghülyít, elbolondít – nem a javadat akarja, csak kiszipolyoz, kihasznál, a figyelmedre éhes, s ha elnyeri, fel is zabál. Keresheted magad ezután - már elvesztél.

Okkult áltudományoknak (jóslás, kártyavetés, ezoteria, jövendőmondás, öngyógyító praktikák, stb.) nincs létjogosultsága az igazság földjén. Okkult mindaz, ami sötét, zavaros, bizonyíthatatlan, ellenőrizhetetlen. Ami a személyes emberi érzésekre épít egyedül. Amit nincs ember, aki kontrollálhatna. Életellenes. Az élvezeteket, az érzéseket, az elképzeléseket, fantáziát emeli arra a piedesztálra, ami az igazság helye. Mesefigurákkal tömi tudatunk, a mesék pedig a gyermekeknek valók, amíg értelmük meg nem erősödik, és fel nincs vértezve az igazság megértésére, megtalálására.

A Jó és a Gonosz harcában a Jónak kell győzni. A Gonosz nem veheti át a Jó szerepét. Ez a Hazugság, ami eltéríti az embert az Igazságtól.

Óvjátok nem csak gyermekeiteket, magatokat is a hazug prófétáktól, akik kedvetekben járnak, miközben eltérítenek az Élet ösvényétől.

Ha pedig szeretsz gondolkodni, álmodozni – vésd eszedbe: a keresztút mindig egy keskeny ösvény, ami széles úton vezet keresztül. Átmetszve azt.

 2019-06-19

Nászta Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr5614901242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása