Nászta Katalin: Theodora Objectiva
2020. január 30. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Nászta Katalin: Theodora Objectiva

 theodora.png

Megrázó. Nem is elégséges ez a jelző arra, amit Theodora Objectiva címen sugárzott a Tilos Rádió január 26. délutánján. Illyés Kinga, erdélyi magyar előadó- és színművésznő életéből játszottak el egy részletet, amihez szöveget a romániai szekuritáté a művésznőt több mint húsz éven át lehallgatott anyagából a saját lánya: Török-Illyés Orsolya és férje: Hajdu Szabolcs állították össze. Az előadás két óra hosszú, előtte és utána egy-egy húsz perces interjú Orsolyával, aki maga is színésznő, valamint egy Illyés Kinga által elmondott vers.

https://archive.tilos.hu/cache/tilos-20200126-171103-195844.mp3

Van olyan emberi élet, ami sokkal tovább hat, mint amennyit itt élhetett a földön. Banálisan hangzó mondat, de Illyés Kinga esetében ez egészen mást jelent, mint általában. Soha nem történt még ilyen, hogy valakinek az életébe napi huszonnégy órán keresztül belemásszanak, lehallgassák a legintimebb pillanatait és kiszolgáltassák nemcsak a hatalomnak, hanem az egész világnak.

Tudom, hiszem, hogy egyszer majd minden kiderül rólunk, oda állunk Isten elé. Ez a lélekrabló tolvajlás viszont könyörtelen, hidegvérű hivatalnokoknak szolgáltatja ki az embert. Az állami hatóságoknak.

Dávid is azt kérte, inkább a te kezedbe essek Uram, mintsem emberekébe.

Ami ezt a viviszekciót még meg is fejeli, a tulajdon lányának az édesanyja bőrébe bújó alakítása. Török-Illyés Orsolyának előbb magának is meg kellett küzdenie saját édesanyja életének ilyen mélységű megismerésével. Melyik ember mondhatja el, hogy a szüleit jobban ismeri saját magánál? Hogy mindent tud róluk? Az a minden olyan esendő és tökéletlen, amit egy gyermek sosem tart igazságosnak önmaga számára. A gyermeknek tökéletes szülőkre van szüksége. És ha megismerheti őket a legmélyebb megismerhetőségig, ahogyan eddig még senki, ki ad erőt neki elviselni ezt az ismeretet?

Lehet ennél nagyobb lelkierő, szeretet ember részéről?  

Török-Illyés Orsolya erről is beszél. Ő az első a világon – talán – aki ezt így megtette. És ez azért egyedülálló, mert nem mérhető teljesítményről van szó, ami megugorható. ILYEN nem volt. Most van. Először.

Illyés Kinga verset mondása több ihletett tolmácsolásnál. Ő maga a verssé vált ember. Élete a televény, amiből költészetté virágzott.

A hangfelvételt hallgatva kiderül: nemcsak ő, de akik kapcsolatba kerültek vele, mind, meztelenül, kiszolgáltatottan állnak a könyörtelen földi istenség, a közvélemény előtt. És az ember szava elhal…

A hangjátékról Czenkli Dorka írt recenziót:

„Illyés Kinga színésznő az erdélyi magyar értelmiség meghatározó, nagy formátumú alakja volt. Marosvásárhelyi otthona a hetvenes évektől kultikus találkozóhely volt, annál is több, menedék. A román belügyminisztérium úgy ítélte meg, hogy Illyés Kinga – aki kapcsolatain keresztül nemcsak remekül érvényesült, de a nézeteit is terjesztette, kitartott a magyar nemzettudat megőrzése mellett, egyébként pedig úgy vélte, Romániában a magyarok meg vannak fosztva a legelemibb alkotmányos jogaiktól – túl veszélyes ahhoz, hogy csak úgy szabadon éljen. Zavaró tényező volt, irredentának bélyegezték. A Securitate majd’ húsz éven át tartotta megfigyelés alatt és hallgatta le a (Theodora fedőnéven emlegetett) színésznőt és lakását. Török-Illyés Orsolya (Illyés Kinga lánya) és Hajdu Szabolcs több ezer oldalnyi jelentésből szerkesztett a hangjáték alapjául szolgáló dinamikus, feszültséggel teli dramatikus szöveget, amely remekül rajzolja meg a több szálon futó, komplex történet mellett a főszereplő lehengerlő, végtére is ismeretlen alakját. Hajdu rendezésében a valós történet fontos párbeszédein túl a hangkulisszák, a zajok, zörejek is ki­emelt szerepet kapnak: a remek szereposztás színészi hangjátéka mellett még az olyan árnyalatnyi különbségek is fontos dramaturgiai eszközökké válhattak, mint például, hogy mikor halljuk lehallgatás közben és mikor élőben a főszereplőt. Megrázó Török-Illyés Orsolyát kiváló Theodoraként hallgatni. Az 1974-től induló szövevényes, érdekes, izgalmakkal teli történet rengeteg mindenről szól, nem csak Illyés Kinga (magán)élete, de a vele kapcsolatban állók, a színházi szakma, a politika, és még sok más is fókuszba kerül. Megpróbálták megfélemlíteni, zsarolni, beszervezni, de Illyés Kinga minden ellene irányuló támadás dacára teljes életet élt. A Secu nem járt sikerrel.”

https://magyarnarancs.hu/interaktiv/theodora-110993

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr4215442264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása