Magyar valóság-show 2020 őszén
2020. szeptember 03. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Magyar valóság-show 2020 őszén

          Orbán, Vidnyánszky, Gyurcsány, SZFE - és az Isten

 

Nem értek egyet a világunkban, országunkban zajló küzdelmekkel, amik egymás ellen és egymás fölé akarnak kerülni – se jobb, se baloldallal.

Gyurcsány fenyegető kijelentéseivel kiírja magát az emberséges közegből. Orbán Isten ne akarjon lenni. Vidnyánszky puhul, de nem képes ellenállni a hatalom csábításának. Megindult  bukásának folyamata.

 

*

Ami a színházi világban zajlik... Erkölcsileg a liberális oldal lezüllesztette a - régen általam is hitt - szabadság nevében, amivel azonban az ember nem tud élni. A jobboldal nálunk pedig eltolódik egy szabadkőműves magyar pártus tudatba, amivel magának vindikálja a zsidóságtól Jézus Krisztust, hogy mindenki fejére ülhessen. És már benne is vagyunk a vallásháborúkban.

Az ateista, tudományos, felvilágosult világ ezt soha nem fogja tolerálni.

Ahogyan viszolyog tőle az egyszerű, mezei keresztény is.

Konszenzus nem lehetséges.

Marad a kiközösítés, vagy kimaradás. Mindkét hitnek (reflexiónak) megvan a maga érvrendszere. Sosem jár együtt a kettő. Kibékíthetetlenek.

Előnyben az egyszerű keresztény van, akinek nincs vesztenivalója, hiszen a hite már kiemelte őt ebből a világból. Egyedül a hitéért kell hadakoznia, hogy azt ne veszítse el. Minden más a világ ügye, dolga.

 

Elég a színháznak azt a feladatát teljesíteni, amit Shakespeare óta ismerünk. 

A színházat nem lehet megreformálni, csak határokat szabni, meddig mehet el a játékban. Amit a művész mindig művészete elleni merényletnek él meg.

A közelmúlt szocialista diktatúráinak gyakorlata szerint majdnem bele lehet pusztulni. A szigorító intézkedésekkel viszont csak a lázadást szítják. Ha meg parttalanná válik a mindent lehet, és a korlátoknak az emberi önmérséklet sem szab határt, akkor a józan,  életszerető, békességre vágyó ember kiutálkozik a színházból, ahogy sokan tették, teszik is. Akik meg most szeretnek bele, azoknak az lesz a normális, ha semmi sem az. Ennek annyira beláthatók a következményei, hogy igazán senki sem kívánja. Ha mégis, csak divatból. Vagy ha mégsem, és ilyen szabados szabadságra akar berendezkedni, örök konfliktusra kárhoztatja magát magával az élettel.

Eközben pedig a világ halad előre a rendelt útján a vég felé.

Csak a vak nem látja.

 

Isten országához tartozom, ami nem e világból való. 

Egyetlen vérszerződést írtam alá: amit Az Atya kötött velem Fia halálakor, és az úrvacsorával emlékezünk rá. Az a vér szent. Minden más vérszerződés csak erőtlen utánzat.

Ebben benne van az Út, akin az Istenhez juthatunk, az Ajtó, akin keresztül beléphetünk országába.

Nincs magyar kálvária. Istennek nincs nemzetisége, Jézus sem magyar – hanem Isten Fia, aki zsidóként született erre a világra, csak úgy hihetsz benne, ahogy parancsolja.

Nem osztozik azon a dicsőségen, amit halálával szerzett, senkivel. Hullhat rád is fény belőle, ha alája kerülsz, de csak ekkor. 

 

2020-09-02

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr8816187256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása