Lázok János levele
2022. december 29. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Lázok János levele

Kedves Kati,

 az alapítás 60 éves jubileuma kapcsán többször került szóba a Stúdió előadásaihoz kapcsolódó kordokumentumok digitális katalógusa. Facebook-oldalad olvasóinak röviden, a színházavató előadás példáján  meg szeretném mutatni, hogyan is működik ez:

 ► Tartuffe - https://sziszi.kpdesign.ro/play/hu/174

Ha rákattintunk a linkre, az előadás plakátja, szereposztása, médiája (újság, rádió) és fotói aktiválhatók egy-egy kattintással. További adatok hívhatók elő, ha a szereposztás színészeire, vagy a rendező nevére kattintunk. A katalógus véglegesített formájában egy színész nevére kattintva minden olyan előadáskép végignézhető,    amely a keresett növendék  főiskolai szerepeiről készült.. 

Mindenképpen jeleznem kell, hogy ez  most még csak az 1962/63-as évad előadásait tartalmazó próbaverzió. Észrevehető az is, hogy a képaláírásokban a szereplők nevének sorrendje még nem megoldott probléma, de nemsokára  ezeket is rendezni tudjuk.

Hogy ebből hogyan és mikorra valósul meg a SZISZI -STÚDIÓ  katalógusa (1962-1990),  az leginkább további  pályázati, intézményi és személyi lehetőségeinktől függ, mert az eddiginél jóval nagyobb apparátust igényel a jelzett időszak több mint száz előadásának dokumentálása, leginkább a képaláírások bevitele, előzetesen pedig a szereplők azonosítása a képeken..  

Az eddigi eredmény két  lelkes munkatársam, Nászta Katalin és Mihály Szilárd áldozatos munkája révén valósulhatott meg, és ezért mindkettőjüknek itt mondok hálás köszönetet. Reménykedem, hogy az új évben folytatni tudjuk ezt, és ha rátalálunk munkánk kereteinek intézményes bővítési lehetőségeire (tehát pályázati úton a szükséges pénzügyi támogatásra),akkor egy év múlva jóval komplexebb formáját tudjuk majd bemutatni ennek a katalógusnak. 

*

Köszönöm azoknak a küldeményeit, akik felhívásodra bekapcsolódtak a képgyűjtésbe, melyet  védangyalként és postásként egyaránt patronáltál Facebook-oldaladon, és azt remélem, hogy a gyűjtés körét tovább bővítve maradandó, jól áttekinthető és rendszerezett digitális nyomát tudjuk  magunk után hagyni a kutatott időszaknak.

Hosszú távú célként csak ez után következhet a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet történetei c. tanulmánygyűjteményünk III. kötetének összeállítása. Láthatóan még egy-két évig nem fenyeget minket a munkanélküliség, s remélhetően még többen fognak bekapcsolódni gyűjtőmunkánkba.

Szeretettel, 

                  Lázok János*

 

*Lázok János (Bánffyhunyad, 1954) PhD - a BBTE Bölcsészkarának végzettje, színház és irodalomtörténész, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr318013128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása