Beszámoló a Stúdió Színház 60. születésnapjáról -
2023. január 11. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Beszámoló a Stúdió Színház 60. születésnapjáról -

 https://sziszi.kpdesign.ro/hu

 

5.rész

...És a legfontosabb, 

a Stúdió Színház történetét dokumentáltan, a lehető legbőségesebb múltbeli információkkal: képek az előadásokból, a tanárok, rendezők, játszó személyek, végzős főiskolások, az előadások plakát és műsorfüzetei, a fellelhető kritikák, cikkek, amelyek fémjelezték az intézmény működését 1962-től  (ha még nem is teljes terjedelmében) felkerült egy weboldalra, böngészhető mindenki számára, akit érdekel az intézmény múltja. Így, elektronikus formában, lexikoni pontossággal sikerül majd megőrizni a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet történetét, a nagyközönség, érdeklődők és a színháziak legnagyobb örömére. Ez a találkozó legfontosabb eredménye. Kitalálója Lázok János, internetes műszaki segítséget és megoldást Mihály Szilárd nyújtott és nyújt, mint webmester, a képek összegyűjtésében én is szerepet vállaltam. Hálásan köszönjük régi kollegáinknak, pályatársainknak, akik rendelkezésünkre bocsátották féltve őrzött felvételeiket, dokumentumaikat. Nem könnyű munka, mert a színészek közül kevesen foglalkoznak ezzel, míg a pályán vannak. Általában lelkes segítőik gyűjtik, szülők, társak, rokonok – hiszen, ha csak magamból indulok ki, úgy véltük, ez nem a mi dolgunk. Hála Istennek mindig akadnak lelkes színházrajongók, nézők, rokonok, barátok, ismerősök, kritikusok, akik nem közömbösek az emlékek megőrzése iránt. Sokuknak édesanyja, gyermekei, társa őrizte meg a felvételeket. Most vagyunk igazán hálásak azokért az évkönyvekért, színházi emlékiratokért, krónikákért, amelyek megjelentek az évek során. A HÉT két évkönyve: Régi és új Thália (1981, a Színjátszó személyek, (1982), de a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet Történetei I-II is, ami már a MME UartPress kiadásában jelent meg, 2011 és 2018-ban és aminek a harmadik kötetét várhatóan 2024-re sikerül összeállítani.

Nos, igen: az ember, amíg aktívan színész nem sok időt fordíthat ilyesmire, ám ha megöregszik nagy örömére szolgál, hogy ezt az efemer művészetet mégiscsak sikerül valakiknek megörökíteni. Talán a lelkesedés, a művészet iránti szerelem tüzéből is valamennyit… És erre jók az élők visszaemlékezései…

 

https://sziszi.kpdesign.ro/play/hu/174 

 

Nászta Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr9418024040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása