Évadot hirdetett a Rózsavölgyi Szalon
2023. július 10. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Évadot hirdetett a Rózsavölgyi Szalon

ÚJ SZEREPLŐK

 

Herendi Gábor, Bíró Panna Dominika, Bánsági Ildikó,

Varga Ádám, Kiss Anna Gizella eh.

herendi_gabor-0.jpgbiro_panna_dominika-0.jpg

bansagi_ildiko-0.jpgvarga_adam-0.jpgkiss_anna_gizella-0.jpg

 

ÉS A MÁR ISMERTEK

 

Gálvölgyi János, Takács Kati, Schneider Zoltán

 

galvolgyi_janos-0.jpgtakacs_kati-0.jpgschneider_zoltan-0.jpg

 

 A RÓZSAVÖLGYI SZALON exkluzív hely. Annak indult tizenegy évvel ezelőtt és az is maradt.  A 12.ik évadát kezdi. 

Soha nem könnyű színházat alapítani, fenntartani, de ha van hozzá kellő bátorság, szerelem és kitartó akarat - nincs lehetetlen. A már nem állami, hanem pályázati úton elnyerttel támogatással működő ékszerdoboz remekül állta eddig a sarat, és nagyon reméljük,  ezután sem lesz kénytelen bezárni kapuit a nagyérdemű előtt. 

Már indulásakor látszott, nem akármilyen előadások születnek meg itt. És lőn: az "alternatív" társulások között a szó legnemesebb értelmében polgári társulat alakult. Évadról évadra a legfrissebb külföldi és belföldi darabokkal találkozhattunk, amelyek  igazán aktuális, fajsúlyos témákat érintő, boncolgató, emberközelbe hozó előadásokat kínált, kiváló alakításokkal. Közülük párról én is írhattam itt, mint: Diplomácia, Kései találkozás, Semmit sem bánok, Churchill és Greta Garbo találkozása,  A két pápa, Az elnök szabadsága, A hatodik napon, Gyerekek, Keresztül-kasul.

(nk)

 ***

Három bemutató ,  Rózsavölgyi Mecénás Klub 

 

„A közönség is mecénás”

 

Rögtön egy bemutatóval indítja a 12. évadját a Rózsavölgyi Szalon augusztus 23-án. A Miért pont kivi? pesti premierjét – ez lesz a színház 75. produkciója – még 2 bemutató követi: év végén tűzik műsorra az Épp időben című darabot – többek között – Bánsági Ildikó és Gálvölgyi János főszereplésével, Herendi Gábor rendezésében. Az évad második felében jön az És te mit szeretnél?, amelyben Kovács Patrícia és Schmied Zoltán játszanak, Dicső Dániel rendezi. A Rózsavölgyi Szalon független színházként – akárcsak más, hasonló kulturális intézmény – kénytelen jegyárat emelni, illetve közönségük javaslatára elindítják a Rózsavölgyi Mecénás Klubot: a csatlakozó tagoktól – magán személyektől, cégektől – azt remélik, hogy további támogatásokkal is segíthetik megőrizni, fenntartani a színház színvonalas működését. A Rózsavölgyi Mecénás Klub művészvédnökei a különféle generációkból: Molnár Piroska, Jordán Tamás, Pokorny Lia, Szulák Andrea, Csiby Gergely.

 

A Rózsavölgyi Szalonnak a korábbi években sikerült bizonyos pályázati forrásokhoz jutnia, amelyekből részben finanszírozhatták előadásaik létrehozását. Most egyáltalán nincs ilyen forrásuk, nem kaptak támogatást az úgynevezett többlettámogatási pályázatokon. „Megrendített minket ez. De azt tudjuk és érezzük, hogy a valódi teljesítmény, a valódi eredmények számítanak a közönségünknek. Sajnos mi is kénytelen vagyunk jegyárat emelni – követve az inflációt – más kulturális intézményekhez hasonlóan. Online jegyértékesítési csatornánkon bevezetünk egy nagyobb összegű, opcionális „mecénás jegyet” is. Takarékoskodunk, kevesebb bemutatót tartunk, emellett elindítjuk – közönségünk javaslatára – a Rózsavölgyi Mecénás Klubot, amelynek védnökségét színházunk művészei vállalták különféle generációkból: Jordán Tamás, Molnár Piroska, Szulák Andrea, Pokorny Lia és Csiby Gergely. A klubhoz csatlakozó tagoktól ­– magán személyektől, cégektől – azt reméljük, hogy további támogatásokkal is segíthetik megőrizni, fenntartani színházunk színvonalas működését”, mondja Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője.

 

A Rózsavölgyi Szalon azt vallja: a közönség már maga is mecénás. De lehetnek olyan mecénások is, akik még inkább segítenek megbirkózni a színház útjába kerülő akadályokkal, akik elkötelezett támogatói csoportot alkotnak. A Rózsavölgyi egyedi támogatási szisztémájában különféle lehetőség nyílik a támogatásra: új produkciók létrehozásának megsegítésére éppen úgy, mint akár pályakezdő, fiatal művészek patronálásra, vagy arra, hogy a színház folytathassa a társadalmi, közszolgálati projektjeit. Ezt a különleges elkötelezettséget különleges módon viszonozza a Rózsavölgyi. A mecenas@rozsavolgyi.hu e-mailcímen is várják a lehetséges mecénások jelentkezését: az adományozókkal minden esetben személyes kapcsolatot tervez a színház, hogy velük együtt közösen formálják ezt az új, egyedi támogatási rendszert. Ettől persze nem mond le a színház arról, hogy továbbra is pályázzon, ha erre módja nyílik.

 

Zimányi Zsófia mindehhez hozzáteszi: „Végtelenül hálásak vagyunk a művészeinknek, a közönségünknek, velük együtt erős a Rózsavölgyi Szalon közössége. Még valami: szolidárisak vagyunk azokkal az előadóművészeti műhelyekkel, amelyek hasonló helyzetbe kerültek. Most egymásra is vigyáznunk kell.”

 

A Rózsavölgyi Szalon augusztus 23-án a Miért pont kivi? francia darab bemutatójával indítja a 12. évadját. Az előadás közös produkció a Kőszegi Várszínházzal. Őze Áron rendezi, szereplői: Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám, Kiss Anna Gizella eh. A francia írónő, Laetitia Colombani darabja tele van humorral és szeretettel, emberséggel és gyengédséggel. Őze Áronnak ez az ötödik rendezése, Schneider Zoltánnak ez az ötödik szerepe a Rózsavölgyiben. „Színészként nagyon szerethető számomra ez az alak, akit játszom a Kiviben. Amolyan magának való. Majd összemixelem magamból a figurát, aki mindent számol, osztályoz, stószba rak, mindennek megvan nála a fakkja, ahova behelyez akár tárgyat, akár érzést, bármit. Mivel mindent rendszerez, ezért sem tűnik fel számára, hogy magányos. Pláne úgy, hogy van a külvilághoz egy kapcsolata, egy pszichológusnő – Takács Kati játssza –, és azt hiszi, vele megosztja a bajait, közben meg nem, amiből aztán vicces helyzetek adódnak.”

 

Bánsági Ildikó, Gálvölgyi János, Csiby Gergely, Bíró Panna Dominika a szereplői az Épp időben című előadásnak, amelynek magyarországi bemutatója – Herendi Gábor rendezésében – 2023 decemberében lesz a Rózsavölgyi Szalonban. A szerző, Sean Grennan szerint műve „drámai vígjáték, amely meglepetéseivel éppoly elgondolkodtató, mint szórakoztató.”

 

David Eldridge a kortárs angol drámairodalom egyik elismert szerzője. A párkapcsolati stációkat bemutató trilógiájának első részét Kezdet címmel játszotta a Rózsavölgyi Szalon. Az új évad második felében jön a „második rész” És te mit szeretnél? címmel Dicső Dániel rendezésében. (Ő vitte színre a Kezdetet is.) De a két mű elkülönül, nem szerep- és történetfolytatásokról van szó, noha mindkét darab kétszereplős. Az És te mit szeretnél? szereplői: Kovács Patrícia és Schmied Zoltán.

 

A 2023/24-es évadban először játszanak a Rózsavölgyiben: Bánsági Ildikó, Bíró Panna Dominika, Kiss Anna Gizella, Kovács Patrícia. Először rendez itt: Herendi Gábor.

 

A Rózsavölgyi Szalonnak jelenleg 15 produkciója van műsoron, közülük a „legidősebb” Az utolsó óra, amelyet 2013. február 14-én mutattak be és a 300. előadás felé közelít Jordán Tamással és Alföldi Róberttel. Jordán Tamás egyébként eddig több mint 900 alkalommal lépett fel a Rózsavölgyi előadásaiban. Molnár Piroska 500 alkalommal. Ők a „csúcstartók” itt. A színház más előadásai is óriási sikerszériát érnek el. Például a romance.com (Molnár Piroska és Jordán Tamás főszereplésével) túllépte a 160. előadást. A Táncórák (Ullmann Mónika, Józan László) és a Diplomácia (Alföldi Róbert, Sztarenki Pál főszereplésével) szintén túl van a 100. előadáson. Az 50. környékén járnak (túl vagy közel): Kései találkozás (Molnár Piroska, Jordán Tamás), A két pápa (Lukács Sándor, Jordán Tamás, Molnár Piroska, Trokán Anna), Végszó (Gálvölgyi János, Györgyi Anna, Csiby Gergely, Bajor Lili, Kovács Máté), Churchill és Garbo (Nagy-Kálózy Eszter és Hegedűs D. Géza), Keresztül-kasul (Pokorny Lia, Király Dániel).

 

A Rózsavölgyi Szalon nem „csupán” színház. Társadalmi, oktatási-nevelési, érzékenyítő programjaik is vannak, amelyekben együttműködnek középiskolákkal, fogyatékossággal élő csoportokkal. A színház elkötelezte magát a zöld, környezetbarát szemlélet mellett, s egyre hangsúlyosabban próbál tenni a környezet védelméért, a jövő nézőiért.

 

A Rózsavölgyiben tartja díjátadóját a Psota Irén Alapítvány, amelyet Almási Éva, a Nemzet Színésze hozott létre, illetve Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg Kortárs Magyar Drámáért Alapítványa is. Az idei díjkiosztón Radnóti Zsuzsa külön is méltatta a Rózsavölgyi Szalon Drámafejlesztő Műhelyét: „A rendezvénynek kezdettől helyet adó Rózsavölgyi Szalon kitüntetett figyelemmel fordul a magyar művek felé, sőt, ösztönzi is az írókat arra, hogy írjanak a Rózsavölgyi számára”. Mindkét esetben teljes körű szervezési, lebonyolítási és kommunikációs szolgáltatást nyújt a Rózsavölgyi – önzetlen támogatással.

 

Művészek nyilatkozatai a Rózsavölgyi Szalonról:

 

Jordán Tamás: „Rajongásig szeretek minden előadást, amelyben a Rózsavölgyi Szalonban játszom.” Molnár Piroska: „Kicsi színház – hatalmas lélekkel. Itt a színészeket visszavárják. És vissza is megyünk.” Pokorny Lia: „Olyanná válunk itt a közönséggel együtt, mintha egy nagy családi ünnepségre érkeznénk, tehát nem egy estére a sok közül, hanem egy kitüntetett alkalomra.” Gálvölgyi János: „A Rózsavölgyi Szalon a színházat és a színészt is értéknek tekinti. Ezért vagyunk itt.” Hegedűs D. Géza: „A Rózsavölgyi Szalonban egy komoly polgári, szellemi hagyomány fölmutatása jelenik meg színházi ajánlatként azok számára, akik betérnek ide.” Györgyi Anna: „Varázslatos hely.” Őze Áron: „Értékek születnek a Rózsavölgyi Szalonban. Egy értékvesztett világban ez kapaszkodót jelent sokaknak. Tíz év alatt tekintélye lett ennek a színháznak átgondolt és mindig friss repertoárjával.” Bánfalvi Eszter: „Mi, színészek, családtagok vagyunk a Rózsavölgyiben.”

 

És íme az első bemutató - már három nap múlva!!!!  

 

Laetitia Colombani

 

MIÉRT PONT KIVI?

 

MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓ

 

Barnabé Leroux (Schneider Zoltán) mániákusan, megszállottan precíz könyvelő. A panaszlevelek specialistája. Felesége halála óta magányosan él, és csak ritkán látja fiát, Benoit-t (Varga Ádám), aki légiutaskísérő. Barnabé-ból hiányzik az empátia. Egyetlen igazi kapcsolata van a külvilággal: hetente egyszer pszichológushoz jár (Takács Katalin). Szabálykövető, semmit sem bíz a véletlenre. Aztán egy nap észreveszi, hogy a joghurtja eltűnt a hűtőjéből... Pedig biztos benne, hogy előző nap még ott volt a joghurt! Mert ő a napok sorrendjébe állítja a joghurtokat a hűtőben. Péntekre esik az új-zélandi kivis, és az nincs a helyén. Minden felborul körülötte. A helyzet aggasztja a fiát, a terapeutával közösen azt gondolják, a férfi kezd leépülni. Pedig... Pedig... Barnabé Leroux csak elsőre tűnik elviselhetetlennek. Joghurtos története abszurditásával együtt nagyon is megindító. És rendkívül humoros.

Laetitia Colombani írónő darabja tele van humorral és szeretettel, emberséggel és gyengédséggel.

 schneider_zoltan1.jpg

BARNABÉ LEROUX: SCHNEIDER ZOLTÁN

varga_adam.jpg

 BENOIT LEROUX: VARGA ÁDÁM

 

takacskati.jpg

MADEMOISELLE PAYNE: TAKÁCS KATALIN

 

kiss_anna_gizella.jpg

LILY: KISS ANNA GIZELLA EH.

***

Fordította: Dávid Judit

Dramaturg: Karácsony Ágnes

Jelmeztervező: Kiss Fabióla

Díszlettervező: Enyvvári Péter

RENDEZŐ: ŐZE ÁRON

 

A KŐSZEGI VÁRSZÍNHÁZ ÉS A RÓZSAVÖLGYI SZALON KÖZÖS ELŐADÁSA

 

BEMUTATÓ: KŐSZEGI VÁRSZÍNHÁZ – 2023. JÚLIUS 13.

RÓZSAVÖLGYI SZALON – 2023. AUGUSZTUS 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr7418163568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása