Kitörölheti-e az Úr a nevünket az élet könyvéből?
2010. szeptember 01. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Kitörölheti-e az Úr a nevünket az élet könyvéből?

2 Mózes 32:32

„…törölj ki engem a könyvedből, amelyet írtál”. „ Mózes mondja ezt az Úrnak, mikor a nép bűnei megbocsátásáért könyörög, akik, amíg ő a hegyen volt az Úrral, bálványimádókká váltak.

Az Úr válasza pedig: „Aki vétkezett ellenem, azt törlöm ki az én könyvemből.”

A Jelenések 3:1-6-ban arról ír, hogy van egy élőnek nevezett, de halott gyülekezet. Halófélben levő hívőkkel, akiknek nem teljesek a cselekedeteik az Úr előtt. Isten figyelmezteti őket, hogy térjenek meg. Emlékezzenek meg, hogyan vették, és térjenek meg.

Van köztük kevés név, akik nem fertőztették meg a ruháikat, amelyek még nem fehérek!, és ők majd fehér ruhát kapnak, mert méltókká váltak rá. Mert győztek, mert megharcolták a hit szép harcát. Az ő nevüket nem törli ki az Úr az élet könyvéből.

Tehát az Úr kitörölheti neved a könyvéből. Ha győzöl a világ fölött az Úrba vetett hited által, akkor nem.

A Jelenések 3:14-22 is megtérést sürget. Ne légy langyos. A 3:7-13 arról ír, hogy meg kell tartani az Úr béketűrésre intő beszédét, azt, ami nálunk van. A 2:26 pedig így szól: „ És aki győz, és akik mindvégig megőrzi az én cselekedeteimet, annak hatalmat adok a pogányok fölött.”

Hasadat tartsd jól az én beszédeimmel. Az én beszédem szellem és élet. – mondja az Úr

. Az Ige arra figyelmeztet, hogy győzni kell, ahhoz, hogy ne töröljék ki a nevünket az élet könyvéből.

„Aki győz, oszloppá teszem azt az én Istenem templomában, és többé onnét ki nem jő, és felírom reá az én Istenemnek nevét, és az én Istenem városának nevét, az új Jeruzsálemét, amely az égből száll alá az én Istenemtől, és az én új nevemet.” Jelenések 3:12

Fel van írva a nevünk az élet könyvébe. És ha valaki nem találtatik beírva, a tűz tavába vettetik.” Jel. 20:12-15

A könyvben benne vannak a cselekedeteink mind. Azok szerint leszünk megítélve. A hit cselekedetek nélkül halott.

A gyávák, hitetlenek, utálatosok, gyilkosok, paráznák, bűbájosak, bálványimádók, hazugok – a második halálban részesednek, ez a tűzzel és kénkővel égő tó.

Új nevet kapunk az Úrtól, ha győzünk, de győznünk kell!

Én azt látom, hogy azzal, hogy megfordulunk életünk eddigi útjáról és az Úrhoz igazítjuk a lépéseinket, befogadjuk az Ő szavát, amit megismerünk, és újjászül bennünket, mert hiszünk benne, és engedelmesek vagyunk az Ő beszédének, és kitartunk ezen az úton, ami Ő maga, és ha el is esünk, ha le is térünk, visszatérünk, mert meghalljuk a hangját, és újból megfogadjuk a Szavát, akkor, de csakis akkor, mikor ott állunk majd az ítélőszéke előtt: Krisztus széke előtt, megjutalmaz és nem törli ki a nevünket a könyvéből. Hanem kapunk egy új nevet, amit senki sem tud.

„ És látám, hogy az ég megnyílt, és ímé vala egy fehér ló, és a ki azon ül vala, hivatik vala Hívnek és Igaznak, és igazságosan ítél és hadakozik.

És az ő szemei olyanok, mint a tűzláng; és az ő fején sok korona; az ő neve fel vala írva, a mit senki nem tud, csak ő maga.

És vérrel hintett ruhába vala öltöztetve és a neve Isten igéjének neveztetik.” (Jelenések 19:11-13)

Vizsgáljuk meg a cselekedeteinket, ha az Úrtól valók-e.

Beszélne-e az Úr valakinek a háta mögött?

Zúgolódna-e bármiért is?

Félne-e bármitől is?

Helyesen tudna-e felelni bárkinek is?

Kedvezne-e önmagának bármikor is?

Idétlenkedne-e, humorizálna-e, ízetlenkedne-e bármikor is?

Indulatoskodna-e, trágár szavakat használna-e, hogy a saját igazát védje, bármikor is?

Önmagáról, mint az Atya küldöttjéről szólt, mindig az Atyára, az igazságra irányította a figyelmet, nem a saját emberi személyére, és ő maximálisan azonosult az Atyával, - mert egy is VELE – irgalmasságot gyakorolt a bűnösök felé, akik belátták, hogy azok, a betegek felé, akik szükségben voltak – de senkit nem kényszerített semmire!

Kövessetek, mondta. Nem jósolta, nem erősítgette, nem bizonygatta a maga igazát, hanem kijelentette az Igazságot. Amit mondott, megtörtént. Meg lehetett vizsgálni, meg lehetett próbálni a szavait. Valóban megszabadított, de nem olvasott rá senkire! Hogy ez és az lesz, hidd el, láttam, aztán évek múlva se történik semmi. Ilyet nem tett.

Hívta az embereket megtérésre, voltak akik követték őt, de még azokat is megpróbálta, megrostálta, így maradt vele csak 12. Így marad mindig a maradék. Az egyharmad.

Aki felismeri önmaga bűnösségét és az Úrhoz akar kerülni, az látja, hogy csak úgy megy ez, ha elhagyja a bűneit. És bűnnek nevezi azt, amit az Úr is annak tart.

„Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, és még nem lett nyilvánvalóvá, hogy mivé leszünk. De tudjuk, hogy ha nyilvánvalóvá lesz, hasonlókká leszünk ő hozzá, mert meg fogjuk Őt látni, amint van. És akiben megvan ez a reménység Ő iránta, az mind megtisztítja önmagát, amiképpen Ő is tiszta.” 1 János 3:2-3

„Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: aki igazságot nem cselekszik, az egy sem az istentől való, és az sem, aki nem szereti az ő atyjafiát.” 1 János 3:10

„Aki őbenne marad, egy sem esik bűnbe…” 1 János 3:6

„Aki nem szereti az ő atyjafiát, a halálban marad.” 1 János 3:14/b

„Akinek pedig van miből élnie e világon, és elnézi, hogy az ő atyjafia szükségben van, és elzárja attól az ő szívét, miképpen marad meg abban az Isten szeretete?” 1 János 3:17

„És akármit kérjünk, megnyerjük tőle, mert megtartjuk az ő parancsolatait, és azokat cselekesszük, amik kedvesek előtte.” 1 János 3:22

„És aki az ő parancsolatait megtartja az ő benne marad és Ő is abban, és abból ismerjük meg, hogy bennünk marad, abból a Szellemből, amelyet nékünk adott.” 1 János 3:24

Kulcsige: „Mert mindaz, ami Istentől született, legyőzi a világot. (tehát le fogja győzni, jövő időben!), és az a győzedelem, amely legyőzte a világot (Múlt időben!) , a mi hitünk.” 1 János 5:4

A hit már legyőzte. Ezért állandóan hitben kell maradnunk. Ha hitben maradunk, meg tudjuk tartani Isten parancsolatait. Akkor nem nehezek.

A bűn kioltja az életet, azaz megszakítja a kapcsolatot az élettel, a Forrással, az Úrral. Ezért írja: „Ha valaki látja azt, hogy az ő atyjafia vétkezik, de nem halálos bűnt, könyörögjön, és az Isten életet ad annak, aki nem halálos bűnnel vétkezik. Van halálos bűn is, az ilyenért nem kell könyörögni.”

„Tudjuk, hogy aki Istentől született, nem vétkezik, hanem megőrzi magát, és a gonosz nem illeti őt.” 1 János 5:18

Meg kell őrizni magunkat a bűntől. Ez a mi dolgunk. Maga Isten őriz bennünket hit által, az Ő hatalma, az üdvösségre- de ehhez hitre van szükség. Ezért kell imádkozni szüntelenül, mert nélküle nem megy, „… nálam nélkül semmit sem cselekedhettek”. Ezért kell betöltekeznünk Szent Szellemmel, Igével jól tartani a bensőnket, táplálni a belső emberünket, hogy meg tudjuk harcolni a hit szép harcát. És ne feledjük el, hogy harcról van szó. Amiben a győzelem garantált, de a harcot nem kerülhetjük ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr782263619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.09.01. 17:46:32

Nagyon NAGY TÉMA.... az,hogy újjászületett hívő ember,aki már átment a halálból az életre,nos hogy ilyen elkárhozzon,ebben nincs egységes teológiai álláspont a kereszténységben (a protestáns egyházakban sem) Pl.:C.H. Spurgeon,és sokan mások azt tanítják,hogy aki újjászületett, (itt nem a vallásos emberekről van szó),azok nem kárhoznak el.

stephy-alias:Nászta Katalin · http://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu 2010.09.01. 20:38:27

Nem hiszem, hogy elkárhozik. Az 1 Korinthus 3. fejezet arról ír, hogy Krisztusé vagyunk. De meg fogunk állni az Ő ítélőszéke előtt.A Jelenések 20 is nagyon izgalmas, rengeteg információ van benne. Szeretnék meggyőződni az igazságról, ebben a kérdésben!!!!

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.09.02. 04:29:45

Egy meggyőződésen vagyunk. Veszíthet a keresztény ember...-elveszítheti a JUTALMAT,-ami nem az üdvösség (az Isten ajándéka.) Az 1.Kor.3. erről szól,-nekem nagyon sokat segített!

petya1962 2010.09.27. 06:52:25

Az ige mondja:
*******4Móz 23:19 Nem ember az Isten, hogy hazudnék, nem embernek fia, hogy bármit megbánna. Mond-e olyat, amit meg ne tenne, ígér-e olyat, amit nem teljesít?********

Nos, azt gondolom, hogy ha Isten egyszer azt ígérte, hogy aki hisz őbenne, "ha meghal is él", akkor ha meghal is él. Akkor az úgy van.

stephy-alias:Nászta Katalin · http://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu 2010.09.27. 07:48:10

Ez igaz. Isten Igéje sohasem mond ellent önmagának. Aki hisz, csupán ez a feltétel. A hit pedig cselekedetek nélkül halott, teszi hozzá Jakab.

petya1962 2010.09.27. 08:22:04

@stephy-alias:Nászta Katalin: Ez így van. De nem a cselekedeteinkről van itt szó, hanem arról, hogy Kitörölheti-e a nevünket az Úr az élők könyvéből, vagyis átfogalmazva a kérdést: Elveszíthető-e az üdvösség, amit Isten kegyelemből adott. Tovább csavarva a kérdést: Tévedett-e Isten akkor, amikor az Úr Jézust a halálba engedte értünk?

Ha igen, akkor némi gond van a mindenható Isten mindentudóságával... De gyanítom, hogy ez nem áll fenn.

stephy-alias:Nászta Katalin · http://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu 2010.09.27. 08:33:14

Tudod Petya, én sem tudok mindent. De azt igen, hogy csakis Isten Igéjéből jöhet megnyugtató válasz számunkra. És a teljes írás Istentől ihletett. És az Írás fel nem bontható. Kiegészítik egymást az igék.Ahogyan minden reggel újra birtokba veszem önmagam, és rászánom magam arra, hogy felkeljek, elinduljak, megtegyem a kötelességem, tehát uralkodok magamon, úgy kell nekünk birtokba venni Isteni természetünket is, amivel megajándékoztattunk Jézus Krisztus által.Ez a "harc". De ezt bizonyára te is tudod, ha már húsz éve szereted az Urat.

petya1962 2010.09.27. 09:10:11

@stephy-alias:Nászta Katalin: Ez így igaz.

Pál apostolnak van egy mondata (jó hosszú körmondat), ez a efézusi levél. Ebből egy rész:

*****Ef 3:17-20 ...hogy a Krisztus lakjék szívetekben a hit által, a szeretetben meggyökerezve és megalapozva képesek legyetek felfogni minden szenttel együtt: mi a szélesség és hosszúság, magasság és mélység; és így megismerjétek Krisztusnak minden ismeretet meghaladó szeretetét, hogy teljességre jussatok, az Isten mindent átfogó teljességéig. Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint...**********

Az elmúlt húsz évre apelláltál az előbb. Most én is erre szeretnék utalni. Nem dicsekedni vele, ez távol álljon tőlem. Azt tapasztaltam, hogy az ördög el akar velünk hitetni egy csomó dolgot, valótlant Istenről. Sajnos fel tudja használni erre a tévtanításban leledző atyafiakat az egyházban. Azt állítom, hogy ha az egyházban, Krisztus egyházában (nem felekezetről beszélek) a pásztorok és tanítók a Szent Szellem által hasogatnák az igét, akkor kevesebb szorongó, depressziós hívő lenne, s több olyan hívő, aki tisztában van az Isten országában betöltött helyével, mozgásterével, kiegyensúlyozottak lennének, s végeznék a missziót örömmel, s nem megfélemlítésből.

Az egyik ilyen téves dolog, amit a Sátán sugall éppen az, hogy az Isten ajándéka elveszíthető. S nem nehéz ezt besugallni, hiszen egy frissen megtért hívő, aki "épp most" bűnbocsánatot kapott sacc per kb fél órán belül fog rosszat gondolni, rosszat mondani, rosszat cselekedni, vagy éppen mulasztani. S ekkor máris ott van a vádlás: elveszítettem az Isten szeretetét, az Ő ajándékát, el fogok kárhozni. Ha nem így lenne, akkor nem ihlette volna a Szent Szellem az Igét, nem íratta volna le Jánossal:
********1Ján 1:9-1Ján 2,2 Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. Ha azt mondjuk, hogy nem vagyunk bűnösök, hazuggá tesszük őt, és nincs meg bennünk az ő igéje. Gyermekeim, ezt azért írom nektek, hogy ne vétkezzetek; ha pedig vétkezik valaki, van pártfogónk az Atyánál: az igaz Jézus Krisztus, mert ő engesztelő áldozat a mi bűneinkért; de nemcsak a mienkért, hanem az egész világ bűnéért is.*********
Az üdvösség elveszítésének lehetséges oka a bűn lenne: "...ha pedig vétkezik valaki..."

Miért mondja az Úr Jézus:
*******Jn 10:27-28 Az én juhaim hallgatnak a hangomra, és én ismerem őket, ők pedig követnek engem. Én örök életet adok nekik, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből.********

stephy-alias:Nászta Katalin · http://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu 2010.09.27. 09:41:42

Mégis ott van a Jelenések könyvében, hogy " A ki győz, az fehér ruhákba öltözik; és nem törlöm ki annak nevét az élet könyvéből, és vallást teszek annak nevéről az én Atyám előtt és az ő angyalai előtt." Jel.3:5.
Tehát, Mivel Isten Isten, az Ige is Isten, ez az Ige is Isten szájából származik. Nekünk törekednünk kell a tökéletességre, azt látom, olvasom az Igéből, de nem a magam erejében bízom mégsem, hanem abban, aki "mindennel megajándékozott, ami az életre és a kegyességre való".
Tudod, nem félek, bár mégis félnem kell, tisztelnem kell, nem lehetek felelőtlenül szertelen és bohó, mint a világ fiai, vagy képmutatóan vallásos, hanem egyszerűen be kell vennem Isten beszédét, mint a táplálékot.
Igen, a sátán sokféle hazugsággal bombázza a fejemet, épp ezért keresem minden reggel az Urat.

petya1962 2010.09.27. 09:57:47

@stephy-alias:Nászta Katalin: **Tudod, nem félek, bár mégis félnem kell, tisztelnem kell, nem lehetek felelőtlenül szertelen és bohó, mint a világ fiai, vagy képmutatóan vallásos, hanem egyszerűen be kell vennem Isten beszédét, mint a táplálékot.**
Egyetértek: nem lehetek felelőtlen és bohó...
Nem értek egyet: ...mégis félnem kell...:
***1Ján 4:17-18 Abban lett teljessé a szeretet közöttünk, hogy bizalommal tekinthetünk az ítélet napja felé, mert ahogyan ő van, úgy vagyunk mi is ebben a világban. A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben.***
Én bizalommal tekintek az ítélet napja felé...

Ami pedig a Jel 3,5-öt illeti: adott egy gyülekezet sok taggal, s szétválasztó igeként elhangzik az "aki".

Vesd össze ezt az "akit" ezzel:

1Ján 3:6 Aki őbenne marad, az nem vétkezik: aki vétkezik, az nem látta őt, és nem is ismeri őt.

Tulajdonképpen egy összefüggő szövegkörnyezetként kell kezelni az 1jánost. Amit mondani akarok az az, hogy aki (tudatosan) vétkezik, az nem látta még az Istent. Ha nézel egy gyülekezetet látsz ilyen embert is, meg olyant is, azzal együtt, hogy hisszük, hogy a szívek vizsgálója az Isten. Nem fog üdvözülni mindenki egy gyülekezetből...

S végül írod:
***Igen, a sátán sokféle hazugsággal bombázza a fejemet, épp ezért keresem minden reggel az Urat. ***

Nagyon helyes:) tedd ezt, s teljesen bizonyos, hogy neved benne marad az élet könyvében.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.09.29. 14:57:08

Nagyon örülök,hogy ilyen aktív,és gyümölcsöző lett a post (-és az utóélete). Köszönöm Nektek! János apostol 1. levele 5. fejezet 13. vers:
"Ezeket írtam nektek, akik hisztek az Isten Fiának nevében, hogy tudjátok, hogy örök életetek van és hogy higyjetek az Isten Fiának nevében." (Raffay Sándor fordítása) A megtérésemben nagy szerepet töltött be ez az Ige! Jehova Tanúinál nagy hangsúlyt helyeznek a tagok "üdv-bizonytalanságára",-így jóval könnyebb manipulálni őket az Őrtorony Társulatnak. Amikor megismertem ezt az igazságot,-hogy az újjászületett embereknek,a Krisztus-hívőknek örök életük VAN,ez hatalmas,felszabadító erő lett a megtérésemben.


APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.10.28. 18:11:35

IGEN kitörölheti. Bármit megtehet ugyanis.
Fölösleges ezt tovább ragozni. :)

petya1962 2010.10.29. 11:32:22

Szép napot!

@Zolika1979: Ha ezen az alapon nézzük, akkor egy kis gond van ezzel:

Ef 1:4 Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben.

Nem írja az ige, hogy valakiket meg "nem" választott ki.

Istenről azt olvassuk:

1Tim 2:3-4 Ez jó és kedves a mi üdvözítő Istenünk színe előtt, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére.

A "minden" szerintem az Minden!

Róm 8:30 Akikről pedig ezt eleve elrendelte, azokat el is hívta, és akiket elhívott, azokat meg is igazította, akiket pedig megigazított, azokat meg is dicsőítette.

Az özönvíz után Istennek volt egy ígérete:

1Móz 8:21 Amikor az Úr megérezte a kedves illatot, ezt mondta magában az Úr: Nem átkozom meg többé a földet az ember miatt, bár gonosz az ember szívének szándéka ifjúságától fogva, és nem irtok ki többé minden élőt, ahogyan most cselekedtem.

4Móz 23:19 Nem ember az Isten, hogy hazudnék, nem embernek fia, hogy bármit megbánna. Mond-e olyat, amit meg ne tenne, ígér-e olyat, amit nem teljesít?

Szóval visszatérve Zolika mondatához: Igen, mindent megtehet, de ígérete ellen nem fog cselekedni, mert nem ember az Isten...

stephy-alias:Nászta Katalin · http://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu 2010.10.29. 12:53:05

Igen,Petya, én is így hiszem, hogy Isten ígérete ellen nem cselekszik Isten. Ami a mindenhatóságát illeti: arra írtam azt, hogy igazat írt Zolika79.
Ami pedig az Istenfélelmet illeti, jó értelemben véve gondolom, hogy tiszteljük annyira Istent, hogy nem élünk vissza a kegyelmével...

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.10.29. 15:21:35

@petya1962: Isten azt ígérte mindenki üdvözülHET. Feltételes mód. Sőt ezt még szeretné is!
De egyébként ÉN is szeretném ezt. Törjön el a szék alattam ha van valaki a világon, akitől sajnálnám az üdvösséget! :)

Ám sajnos azt is tudjuk, hogy nem fog mindenki üdvözülni.
Bizonyos feltételeknek meg kell felelni.
(hit, szeretet, parancsok teljesítése)

petya1962 2010.10.29. 16:06:46

@Zolika1979: 1./ Isten azt ígérte mindenki üdvözülHET. Feltételes mód. Sőt ezt még szeretné is!
2./ Ám sajnos azt is tudjuk, hogy nem fog mindenki üdvözülni.
Bizonyos feltételeknek meg kell felelni.
(hit, szeretet, parancsok teljesítése)

1./
Én nem látok feltételes módot az Isten kiválasztásában. Ha feltételes mód van, az kizárólag abban van, hogy a megváltásra szorult ember vagy elfogadja a kegyelmet, vagy visszautasítja:

1Tim 2:3-4 Ez jó és kedves a mi üdvözítő Istenünk színe előtt, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére.

...határozottan azt olvasom, hogy azt AKARJA.

A feltételesre pedig:

Jn 1:12-13 Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében, akik nem vérből, sem a test, sem a férfi akaratából, hanem Istentől születtek.

vagy a másik:

Jn 3:36 Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát majd életet, hanem az Isten haragja marad rajta."
Itt hitről olvasok, amely cselekvő jelenben örök élet birtokosává teszi az embert, vagy engedetlenségről olvasok, de nem Isten, hanem az ember részéről, ennek viszont a következménye szintén folyamatos ige: az Isten rajtamaradó haragja.

2./
A feltételek a fentiek, cselekedetekről pedig nincs szó:

Ef 2:8-9 Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.

S mondhatod a hit cselekedeteit, de azok már az üdvösség birtokában történnek.
süti beállítások módosítása