A harag napja előtt
2022. augusztus 29. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

A harag napja előtt

Mindig kell lennie ügynek, ami mellé odaállhatsz. Ha elfogynak, elfogy a kedved, kiesik kezedből a munka.

Az ügyek is fogynak.

Viccesnek tűnik, de végtelenül szomorú. Akkora háború árnyékában, amiben élünk, aminek nem látszik a vége, mert az ok egyre szövevényesebb s a kedv a bosszúra határtalanodik. Az ok, amiért becsületre, tisztességre, hazaszeretetre, hűségre neveld a gyermekeid, mind képtelenebb. Bosszúra szomjas emberek lepik el a világot.

...„mikor a gonoszság betelik” – akkor jön el újra, jön vissza.

Éjjel mielőtt elaludtam volna, imádkoztam, hideg, reménytelen szavakkal. És ez jutott eszembe: a megváltó ezt a világot megtagadta, és ez a parancsolat nekünk is: tagadjuk meg magunkat, ahogyan ő is magát halálra adta. Itt a titok: nem ilyennek szereti ezt a világot, ennek a világnak nemet mondott. Meghalt neki.

A hamis evangélium azt hirdeti, hogy maradj olyan, amilyen vagy, így szeret téged az Úr. Csakhogy, ha így lenne, itt maradt volna közöttünk. De ő abban a testben, amit értünk öltött magára nem maradt itt. Nekünk is meg kell halnunk önmagunk számára.

Már nem tudok megrendülni szinte semmin (este újra néztem a Törésvonal c. filmet, ott az emberi igyekezet, egymást segítés megindított). Az orosz-ukrán háború olyan közel hozta a halált, már természetessé vált, hogy gyermekeket ölnek, létesítményeket robbantanak fel, amit újraépíteni majd emberek kellenek, akik nem lesznek, mert kiirtották őket. Az első döbbenet óta, mikor csecsemőket, még el nem kényeztetett gyermekeket loccsantottak szét a rakéták, nem tud megindulni a szívem szinte semmin. Eleinte a harag, a felháborodás, düh, majd a bosszú környékezett. Ma már a fásult beletörődés és megdermedt iszonyat: mi vár még az emberiségre.

Nem azért jött az Úr Jézus, hogy a világot megmentse, hanem hogy aki hisz neki, azt magával vigye innen oda, ahol ő van. Feltámadása a bizonyíték, hogy több az élet a halálnál, mit itt elszenvedhet az ember. Nagyobb.  De ez nem a világ szeretését, hanem az ő iránta érzett, tanúsított szeretetet kell megszülje bennünk, különben felvizezett evangéliummal hitegetjük magunkat az örökkévalóság, örökélet oldala felől.

Már látszik a világ antikrisztusi arca. Már kész a bélyeg, amivel elpecsételi az övéit. Már kimutatta foga fehérjét, hogy nem elégszik meg az ellenség megadásával, fegyverletételével, addig folytatja, ameddig maga alá nem gyűri az egész világot, és bosszúszomja ki nem elégül. Előbb megszűnik, összeszűkül a tér, amiben létezhetünk. Azután megszabják ki adhat-vehet, ehet-nem ehet, élhet-nem élhet. Majd felesküdteti magára a megmaradtakat és megöli, akik ellene szegülnek.

Nem, ezt a világot az Úr Jézus Krisztus, úgy ahogy volt – legyőzte és kimentette az övéit belőle.

 „Elégedjetek meg azzal, amitek van” – mondja. S ha az száraz kenyér, akkor azzal (anyám évek óta alig eszik-iszik valamit, fekszik szinte mozdulatlanul).

„Ne szeressétek ezt a világot” – ne keressétek kegyeit, mert én legyőztem – mondja. Milyen kegyeket osztogathat a raboknak a másik rab?

A gyermekeinket is erre kell nevelni, hitre Jézus Krisztusban, nem tiltani tőle, mint a szocializmusban, kommunizmusban, ahol hamis biztonsággal etettek és reménység nélkül tartottak távol "káros" kapitalista eszméktől. És a kapitalizmus „kaparj kurta magadnak”-ja is csak sivár boldogtalanságot szült.

„Nincs béke az olajfák alatt” – csak benne, az olajfában, a teremtő Istenben, akinek arcát senki nem látta, láthatja, mert megsemmisülnénk tekintete tüzében (ez is szeretetéről vall). Oltóanyagnak jött a Fia, haragját megszelídítendő, kiengesztelőnek, hogy fékezze, amíg még van idő mielőtt eljönne ama harag rettenetes napja. Ki állhat majd meg Isten előtt, ugyan? Hajszálvékony, legátlátszóbb, semmiségnek tűnő bűneid is elválasztanak tőle, elpusztulsz miattuk! Ő makulátlan, nekünk is azzá kell válnunk. És ezt csak az engesztelő áldozat vére szerezheti meg számunkra, aki pedig az egyetlen, elsőszülött szerelmes Fia, az Úr Jézus Krisztus, akinek minden hatalmát átadta, míg mindenek, amik elhatároztattak bevégződnek.

Fickándozik az ember, de csak ugrál, mint a bolha. Egy ujjal elnyomható, kipréselhető belőle a szusz.

Légy okos, bölcs – hozd meg az egyetlen jó döntést, kötelezd el magad, ragadj Hozzá, ne engedd el az Urat, aki sosem fordul el tőled, ha ragaszkodsz hozzá az ő akarata, parancsa szerint. Nincs más alternatívád.

 

2022-08-29

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr317918581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása