Napló-részlet
2017. január 02. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

Napló-részlet

 

2016.12.28.

Mindig fontos volt leírni a dátumot. Mintha így megőrizhetném az időt.

Ha eszembe jutnak olvasóim, gyakran elfeledkezem arról, amit írni szeretnék, tulajdonképpen nekik.

Reggel bevilágít lelkembe az Úr. Világosságánál tisztán látom magam a történéseimben. Egy folyamat része vagyok.

Ha szembenézünk a dolgokkal, még az elvárásokhoz képest sem vagyunk pontosak. Pedig ezek csak dolgok. Mint a karácsony, egy ünnep, a gyermeknevelés.

Egyes emberekre úgy emlékszem, ahogy viselkedtek, vagy mondtak egy mondatot. K.-ra például amikor felvételéért jött színházunkba. Épp valami fontos szakmai ügyet szerettem volna megtárgyalni az igazgatómmal, mikor becsöppent megszakítva beszélgetésünket és kénytelen voltam végighallgatni valamit, ami nem engem illetett. Illetéktelenül voltam jelen. Úgy festett, mintha számítanék a színházi gépezetben, valaki fontos lennék, pedig épp ebben tevékenykedtem, hogy az ügy (előadóest, fiatalok csoportképzése, nem emlékszem már) fontossá legyen, s tegyen engem is. K. kilincselt a szerződtetéséért. Első alkalommal hallottam ilyet. Kicsit megalázó helyzet volt számára, éreztem. Nem tudtam kivonni magam belőle, végig kellett hallgatnom, ahogy sűrűn hivatkozik a feleségére, aki ugyancsak ide került a városba – tulajdonképpen azt kérte, ami járt neki, hiszen elvégezte a főiskolát. Később még egy jelenetben villan fel. Kint állunk a zsebben, a színpad melletti térben többekkel,  L. magyaráz valamit, én egy rövid megjegyzést teszek, élc, találó, de nem mindenki érti, pont L. nem, s megmagyarázom. Ekkor szólal meg K. : Ne magyarázkodj. Nem kell magyarázkodnod. Ezzel azt közli velem, hogy ami jó, az magáért beszél. Érti, aki érti. Meghatározó mondata lett életemnek.

2016.12.31.

Ha az ember kiürül, akkor hal meg. Nincs tartalma és szétesik. Ez láthatatlan külső szemnek, csak ő érzi belül, hiába van tele az asztala megoldásra váró projektekkel. Már elveszítették jelentőségüket. Nem hisz az értelmükben.

Lehet, Isten még életben tartja valamiért, amivel másnak szolgál valamiféleképp. Talán hogy tudd, miért történik, ha erre a sorsra jutsz.

Fényképezni jó. Meglátni az összefüggéseket, de ez is addig, amíg remélheted, valakinek megmutathatod, aki értékeli. E nélkül értelmetlen. A világ látja önmagát, ehhez nincs rád szüksége.

A világ üzenete a halál. A születésben is ott az elmúlás. Ebből vagyok – mondja a költő. Meglásd, ha majd nem leszek – fenyeget, hogy magához láncoljon, amíg rá figyelsz.

Istenben minden benne van. Az undorodás is. De nem marad ennél, tovább lép a helyreállításhoz. Újra összerakja az atomjaidat. Amikor ez megtörténik, kiderül melyik fázisban estél szét: bűnbeesés előtt, alatt, után, vagy már újraprogramozott állapotodban. Letörölték a múltadat a lemezről, vagy minden rajta van még. Van, akinek már volt teljesen tiszta, aztán az idő visszamásolt valamiket a winchesterre. Pedig jobb lett volna, ha nem. Az idő ellenségünkké is válhat. Adhat haladékot is, de megteheti, hogy nem vár tovább.

Vannak, akik sajnálják a letörölt dolgokat. Szeretnék megtisztított formában visszakapni őket, vírusmentesen. Nem megy. A vírusirtás nyomait mindenhogyan viselik. Ez az emlék természete.

Olyan természetes, hogy a tagjaink minket szolgálnak. Mikor kezdenek engedetlenekké válni, ímmel-ámmal teljesíteni parancsaidat, rakoncátlankodni, elhűlsz. Nem tagadod meg őket, ezzel magadat írnád le. Te vagy az is, azok is.

A fókusz, amire figyelsz, mindent megszab. Elsősorban téged.

Változzatok el az Úr ábrázatára, parancsolja nekünk az Ige. Nem tudnád megtenni anélkül, hogy ne az Úrra emelnéd a tekinteted. Na de hol van ő? Hogy láthatnánk? - kérdi az ember, pedig tudja: ahol az ég a földdel találkozik, és a híd, ami megépült a két valóság között, a kereszt történetében. Ez a jel az egész világ előtt láthatóvá lesz nemsokára. Feltűnik az égen és mindenki tudja majd, kiről szól és mit jelent.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr1712090093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása