...el ne vesszen...
2023. május 10. írta: stephy-alias:Nászta Katalin

...el ne vesszen...

Elment a hangja. De hányszor! Belső feszültségtől – mondta valaki. Tudta. Az anyjának is ettől lett ingerült. Ideggyengeség – mondta az orvos. Anyja belenyugodott.

Rendezetlen dolgok miatt. Tisztázatlan, tisztázhatatlan helyzetek, viszonyok miatt. A káosz hangja minden más hangot elnyom. A más hangok egyszerre való megszólalása a káosz. Mindig káosz van, ahol emberek vannak.

A hangok némán is szólnak. Ha egyedül vagy, akkor is több hang beszél benned. Akiket hallottál, a sajátod stb. De egyszerre csak egyetlen hangra lehet figyelni. Háttérzajok mindig mindenhol vannak, azok tájékozódásra valók, fizikai térben. Az emberi hangok, amik belül hallszanak – okozzák a káoszt, ott ahol nincs rend. Ha a hangok rendesen, rendben illeszkednek egymáshoz, akkor nem fülsiketítő a zaj. Ki lehet szűrni őket. Megvan mindeniknek a maga regisztere, amit használ.

A hang belül nem úgy szól, mint a valóságban, inkább villog. Élesen vagy tompán. Erősen világít vagy halványan pislákol. Alig észrevehető, alig hallható regiszterben. A hangok a fejben nem szoktak suttogni. Már meghallott és felfogott, elfogadott, elraktározott hangokról van szó. Megjelennek a fejedben és meghatároznak annyi időre, amennyit rájuk szánsz. A hangok csak halló emberekhez szólnak. Az olvasottak sem hangzanak, ha nem szólaltatták meg őket egyszer. Az olvasott szöveg a látott hang. Néma. Rajz, festmény, levél, üzenet – de csak akkor van hangja, ha ismerted és hallottad a tulajdonosáét és társítani tudod. Akinek egyszer hallottad a hangját, utána már az olvasott szövegei is azon szólalnak meg neked. A hangoknak saját, egyéni színezetük van, összetéveszthetetlenek. Jó füllel fel lehet ismerni az egyszer hallott hangot, ha megszólal. Így a mű is az ő hangján szólal meg benned. Akinek nagyon jó füle van képes utánozni másokét, ha van tehetsége erre.

Reggel, ébredéskor a fejemben zsongó hangokat elemzem, szűröm. Válogatok. Az éjjeli hangözön ritkán szerenád, inkább lárma, különböző szövegek hangszerű felbukkanása a zsivajban. Gondolatok. Azok az aggodalmak melyeket a megoldhatatlan, átbeszéletlen, kimondatlanok jelentik. Ilyenkor van a gondolati káosz, amiből ki kell szűrni a legfontosabbakat és papírra vetni.- Hogy van-e értelme – ez is egy gondolat hangja, amit vagy felerősítek, vagy elhallgattatok.

Különös. Az ige sosem a prédikáló hangján, hanem saját istenismeretem hangján szólal meg bennem. Én mondom magamnak: "mert úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött fiát adta (értem), hogy aki hisz őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen."

 

2023-05-09

A bejegyzés trackback címe:

https://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu/api/trackback/id/tr8318119832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása